16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η πανδημία επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου του γενικού πληθυσμού και πλέον στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ο όρος «coronasomnia» δηλαδή «κορονοαϋπνία», που δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, κυρίως της αϋπνίας, αναφέρει η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (19 Μαρτίου).

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η εμφάνιση αϋπνίας στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νεότερους και στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, σύμφωνα με την Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας. Στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό η διαταραχή είναι εντονότερη. Στους ασθενείς Co το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%. Κύρια αιτία φαίνεται να είναι το άγχος, αλλά θα πρέπει να ερευνάται και το ενδεχόμενο κατάθλιψης, τονίζουν οι ειδικοί.

“Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη και η έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού και κυρίως της καθυστέρησης φάσης. Δηλαδή μετατόπιση του ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης”, αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας. Σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τακτική παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες διαταραχές ύπνου συμπεριλαμβανομένης και της υπνικής άπνοιας είναι δυσχερής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Προκειμένου, όπως τονίζει, να μειώσουμε την επίδραση της πανδημίας στον ύπνο μας, θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρούμε σταθερή ώρα κατάκλισης και αφύπνισης καθώς και σταθερή ώρα γευμάτων. Το αλκοόλ που νομίζουμε ότι μας χαλαρώνει θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί διαταράσσει τον ύπνο. Βοηθάει επίσης η άσκηση, όπως το περπάτημα στη φύση και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Όσον αφορά στα “διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα στην αυπνία, η χρήση τους είναι αμφίβολη και μη επιστημονικά τεκμηριωμένη. Πρέπει κανείς να συμβουλεύεται τον γιατρό του για την όποια θεραπεία”.

Η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την συμβολή των οικογενειακών γιατρών αλλά και των γιατρών όλων των ειδικοτήτων στην ανίχνευση διαταραχών στον ύπνο, όπως η αϋπνία ή η υπνηλία, και η παραπομπή τους σε ειδικούς για τη σωστή αντιμετώπιση.

“Πίσω από την αϋπνία είναι πιθανόν να κρύβεται σοβαρή κατάθλιψη και το πρώτο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας να είναι η υπνηλία”, καταλήγει.

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό