20.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η «Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων» – Να «διασώσουμε» τα χειρόγραφα λογιστικά βιβλία & παραστατικά/αρχεία (όσα υπάρχουν ακόμα)

Ειδήσεις Ελλάδα

Κωνσταντίνος  Ιωαν. ΝιφορόπουλοςΟρκωτός ελεγκτής λογιστήςΕπιστημονικός Συνεργάτης TaxheavenΟ ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων στις 9 Ιουνίου, αποτελεί για τους αρχειονόμους, τους ιστορικούς, αλλά και τους ερευνητές κάθε γνωστικού πεδίου, ευκαιρία να αναδείξουν την τεράστια σημασία και αξία των αρχείων στην επιστημονική έρευνα, στη γνώση και στην εκπαίδευση

 

Ήταν και άλλοι εδώ, που είχαν «φύγει» χρόνια τώρα…..

Ο «Καταστιχάριος» του Αλέξανδρου Υψηλάντη, Ρήγας Φεραίος, πριν γράψει το «Θούριο».

Ο Πάτμιος Εμμανουήλ Ξάνθος, «Καταστιχάριος» ενός μεγαλέμπορα στην Τεργέστη, πριν ιδρύσει την «Φιλική Εταιρεία», κρατώντας παραμάσχαλα το πρώτο βιβλίο Λογιστικής (καταστιχογραφίας), στην Ελληνική Γλώσσα, που  εκδόθηκε στην Τεργέστη το 1793 με τίτλο: « Εμπορική οδηγία ήτοι ακριβής και σαφεστάτη διδασκαλία να κράτη τινάς τα κατάστιχα εις παρτίδαις διπλαίς. Κοινώς τήν σκριτούρα ντόπια. Και να κάμνη με εύκολίαν κάθε μπιλάντζιο, κατά τήν μέθοδον των Ολλανδέζων».

«Καταστιχάρηδες» παλιών εμπόρων της Μακεδονίας από την Καστοριά και την Σιάτιστα, κρατώντας παραμάσχαλα την «Σκριττούρα δόππια ήτοι ή τάξις των πραγματευτάδικων κατάστιχων » συντεθεϊσα εις την άπλην ημών διάλεκτον παρά τον Θωμά Δημητρίου τοϋ Σιατιστέως , πού τυπώθηκε στή Βιέννη το 1794.

Ο αμφιλεγόμενος Ανδρέας Συγγρός, εις ηλικίαν 17 ετών στα 1847, «καταστιχάριος» εις την Κωνσταντινούπολιν, πριν τα «Λαυρεωτικά».«Καταστιχογράφοι» ( Εμποροϋπάλληλοι ) στην οδό Ερμού και στα πέριξ, στα 1891.«Καταστιχογράφοι», πρόσφυγες από την Σμύρνη στα 1922, πρώην υπάλληλοι Εμπορικών και ίσως πρώην Έμποροι οι ίδιοι πριν την «Καταστροφή» .

Λογιστές και «Καταστιχογράφοι», που είχαν γράψει εκατομμύρια κατάστιχα ( Ημερολόγια και Καθολικά, αλλά και τιμολόγια ) από την δεκαετία του ‘50 μέχρι και την δεκαετία του ‘80. Μετά ήλθαν οι «Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές»…..

Και τέλος κάποιοι σύγχρονοί μας, που είχαν προλάβει λέει, τα «Χειρόγραφα»….

Και ζητούσαν όλοι αυτοί, σήμερα που είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (Αγγλιστί «World Archives Day»)» να διασώσουμε αυτά αρχεία, τα «κατάστιχα», τα χειρόγραφα λογιστικά βιβλία δηλαδή….  

Και νόμιζα ότι άκουγα από μακριά, από ένα μεγάλο ανώνυμο πλήθος συγκεντρωμένων τη φωνή της μακαρίτισσας της Μάνας μου «Θα ζήσεις απ’ αυτά; Κοίτα τη δουλεία σου…» και από την αντίθετη πλευρά από ένα πολύ μικρότερο πλήθος τη φωνή του γερο-δάσκαλου μου, να μιλά για τους «ανιστόρητους» (αυτούς που δεν έχουν την αναγκαία γνώση της Ιστορίας).

 

Όσοι συνάδελφοι  και μη, διαθέτουν ή βλέπουν στις επιχειρήσεις που εργάζονται,  χειρόγραφα λογιστικά βιβλία, καλό θα είναι να τα διαφυλάξουν και να τα προφυλάξουν από την καταστροφή λόγω μη επάρκειας χώρου, λόγω μετακόμισης ή λόγω του «σε τι χρειάζονται αυτά»….

Με την προοπτική ή μάλλον το «όνειρο», της δημιουργίας ενός «Μουσείου Λογιστικής», όσοι θέλετε να δώσετε τέτοια βιβλία, στείλτε μήνυμα στην ιστοσελίδα: «Ιστορία Λογιστικής & Φορολογίας».

Όλες οι ανωτέρω αναφορές στηρίζονται σε ιστορικά γεγονότα. «Καταστιχάριος» ή «Καταστιχάρης» ή «Καταστιχογράφος» : Ο κάτοχος της τέχνης του «εγγράφειν», στα «κατάστιχα»/Λογιστικά βιβλία, τις διάφορες πράξεις μιας επιχείρησης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό