22 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Η Ουκρανία καλείται να διερευνήσει την απαγορευμένη χρήση τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε την Ουκρανία να διερευνήσει τη χρήση απαγορευμένων ναρκών ξηράς από τον ουκρανικό στρατό αφού ανακαλύφθηκαν νέα στοιχεία ότι έχουν προκαλέσει απώλειες αμάχων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

«Η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με τη ρητή δέσμευσή της να μην χρησιμοποιήσει απαγορευμένες νάρκες, να ερευνήσει τη χρήση αυτών των όπλων από τον στρατό της και να ζητήσει από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν», αναφέρει η έκθεση.

Η ομάδα είχε ζητήσει από την Ουκρανία να διερευνήσει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού PFM-1 ρωσικής κατασκευής γύρω από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2022. Όπως υποστηρίζει, διαθέτει στοιχεία για 11 τραυματισμούς αμάχων από τις νάρκες, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου.

Οι νάρκες PFM-1 είναι απαγορευμένα στρατιωτικά όπλα βάσει της Συνθήκης για την Απαγόρευση Ναρκών του 1997, την οποία έχει υπογράψει η Ουκρανία.

Είναι γνωστές ως νάρκες «πεταλούδας» ή «πετάλων», εκτοξεύονται από πυραύλους και σκορπίζονται αδιακρίτως σε ευρεία περιοχή. Περιέχουν 37 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης.

Η έκθεση του HRW ανέφερε ότι οι μικρές πλαστικές νάρκες PFM «εκτοξεύονται σε μια περιοχή, προσγειώνονται στο έδαφος και εκρήγνυνται όταν ασκείται πίεση στο σώμα της νάρκης, για παράδειγμα, όταν κάποιος την πατάει, τη χειρίζεται ή τη μετακινεί». Ορισμένες νάρκες PFM αυτοκαταστρέφονται, εκρήγνυνται τυχαία έως και 40 ώρες μετά τη χρήση τους.

Ο οργανισμός έχει επίσης αναφέρει στο παρελθόν τη χρήση ναρκών-πεταλούδας από τη Ρωσία στον πόλεμο, χρησιμοποιώντας νάρκες POM-3 που είναι απαγορευμένες βάσει της Διεθνούς Συνθήκης Απαγόρευσης Ναρκών του 1997. Η Ρωσία, ωστόσο, δεν έχει υπογράψει τη διεθνή συνθήκη του 1997, ενώ η Ουκρανία την υπέγραψε το 1999.

Οι νάρκες PFM-1 χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων, μεταξύ των οποίων παιδιά, να θεωρήσουν λανθασμένα ότι πρόκεται για παιχνίδι λόγω του σχήματος και του χρώματός της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό