23.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η Νότια Κορέα χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ξεκινώντας από την 1η Νοεμβρίου η κοινότητά μας θα κάνει το πρώτο βήμα της επιστροφής στην κανονική ζωή», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει τους περιορισμούς στη λειτουργία των εστιατορίων και των καφέ και θέτει σε εφαρμογή ένα υγειονομικό πάσο για όλες τις υψηλού κινδύνου δραστηριότητες, όπως τα γυμναστήρια, οι σάουνες και τα μπαρ, καθώς αλλάζει στρατηγική και προσπαθεί «να ζήσει με την co-19».

Η πρώτη φάση του νέου σχεδίου τίθεται σε εφαρμογή τη Δευτέρα και θα διαρκέσει ένα μήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ όλοι οι περιορισμοί που υιοθετήθηκαν στη χώρα λόγω της co-19 είναι προγραμματισμένο να αρθούν ως τον Φεβρουάριο.

«Ξεκινώντας από την 1η Νοεμβρίου η κοινότητά μας θα κάνει το πρώτο βήμα της επιστροφής στην κανονική ζωή», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Κιμ Μπου- Κιούμ στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό δεν σημαίνει το τέλος της μάχης κατά του κορονοϊού, αλλά ένα νέο ξεκίνημα», πρόσθεσε.

Η απόφαση ελήφθη την ώρα που στη Νότια Κορέα καταγράφεται αριθμός ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, αν και χαμηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι θάνατοι και τα σοβαρά περιστατικά της co-19.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Νότια Κορέα πέτυχε τον στόχο της να εμβολιάσει το 70% των 52 εκατομμυρίων κατοίκων της κατά της co-19, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Πλέον έχει εμβολιάσει το 72% του πληθυσμού της, ενώ το 79,8% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Η Νότια Κορέα, που δεν επέβαλε ποτέ lockdown, αντιμετωπίζει ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας από τον Ιούνιο, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις συναθροίσεις και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τα στάδια θα επιτρέπεται να γεμίζουν στο 50% της χωρητικότητάς τους, ενώ έως και 100 άνθρωποι –ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης– θα μπορούν να συμμετέχουν σε συναυλίες. Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της co-19 θα επιτρέπεται από τη Δευτέρα να καταναλώνουν αναψυκτικά ή ποπ-κορν στους κινηματογράφους.

Όσοι επισκέπτονται χώρους που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως κλειστά γυμναστήρια, μπαρ καραόκε και σάουνες, θα πρέπει να επιδεικνύουν αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ κορονοϊού ως και 48 ωρών.

Ιδιωτικά θα μπορούν να συγκεντρώνονται έως και 10 άτομα ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης, ενώ στα εστιατόρια και τα καφέ θα επιτρέπονται έως και τέσσερις ανεμβολίαστοι ανά παρέα.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας έχουν επισημάνει ότι θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στα ποσοστά νοσηλείας και θνητότητας και όχι στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού. Παράλληλα όσοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα co-19 θα μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι.

Η Κορεατική Ιατρική Ένωση (KMA) και ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο χρόνος που επιλέχθηκε για να αλλάξει η στρατηγική της χώρας απέναντι στην πανδημία, όταν καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων co-19 και με τον χειμώνα να πλησιάζει, ενδέχεται να οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο των μολύνσεων.

Η Νότια Κορέα κατέγραψε χθες Πέμπτη 2.124 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 360.536. Εξάλλου 2.817 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό