27 C
Athens
Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Η νεοναζιστική ομάδα που τέθηκε εκτός νόμου στη Γερμανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ προχώρησε σήμερα στην απαγόρευση της νεοναζιστικής ομάδας «Hammerskins Deutschland- μέλη της οποίας έχουν ήδη καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα και κατοχή όπλων- καθώς και τα περιφερειακά της παραρτήματα αλλά και τη συνδεδεμένη ομάδα υποστήριξης «Crew 38», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο την Τρίτη.

Η γερμανική νεοναζιστική ομάδα αποτελεί παρακλάδι μιας ομάδας από τις ΗΠΑ που είναι υπέρ της λευκής υπεροχής. Δρα στη Γερμανία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, πρόκειται σήμερα για τη μόνη ακροδεξιά οργάνωση σκίνχεντ που δραστηριοποιείται σε εθνικό επίπεδο – πάντα αποφεύγοντας τη δημοσιότητα.

Εφαρμόζοντας την απαγόρευση, η αστυνομία διεξάγει από το πρωί έρευνες σε σπίτια ηγετικών στελεχών της ομάδας. Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες, αστυνομικοί ερεύνησαν τα διαμερίσματα 28 ύποπτων μελών της ομάδας σε δέκα γερμανικά κρατίδια.

Γιατί τέθηκε εκτός νόμου

Από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε στο μεταξύ ότι οι «Hammerskins» αντιτίθενται «στην συνταγματική τάξη και στην ιδέα της διεθνούς κατανόησης». Όπως έγινε γνωστό, η ομάδα ήταν οργανωμένη σε 13 περιφερειακά παραρτήματα ή «κεφάλαια», με τουλάχιστον 90 τακτικά μέλη, ενώ διατηρούσε διασυνδέσεις με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού. Το σημαντικότερο «κεφάλαιο» ήταν αυτό του Βερολίνου. Η προπαγάνδα του συγκροτήματος αντανακλούσε τη ρατσιστική και εθνικοσοσιαλιστική κοσμοθεωρία, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών του ήταν ξεκάθαρα ξενοφοβικού και ρατσιστικού περιεχομένου.

Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, από τους «Hammerskins» θεωρείται ότι ξεκίνησε το 2013 η «Μάχη των Νιμπελούνγκεν», το μεγαλύτερο «πρωτάθλημα» πυγμαχίας της ακροδεξιάς, το οποίο έχει απαγορευτεί ήδη από το 2019, αλλά και το «Hammerfest», φεστιβάλ νεοναζιστικών μουσικών συγκροτημάτων. Το 2018, το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, είχε περιγράψει τους «Hammerskins» ως «ομάδα που θέλει να πιστεύει ότι αποτελεί την ελίτ του νεοναζιστικού ακροδεξιού κινήματος σκίνχεντ και η οποία διατηρεί επαφές με πολλές άλλες “κατώτερες” εξτρεμιστικές οργανώσεις».

Οι μουσικές συναυλίες που διοργάνωνε η ομάδα χρησιμοποιήθηκαν για τη διάδοση της δεξιάς εξτρεμιστικής ιδεολογίας τους, επίσης μεταξύ μη μελών, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο.

Οι γερμανικές αρχές συνεργάστηκαν για πάνω από ένα χρόνο για να προετοιμάσουν την απαγόρευση. Συνεργάστηκαν επίσης με αρχές των ΗΠΑ.

Πλήγμα κατά του εξτρεμισμού

Η σημερινή απόφαση αποτελεί την 20ή απαγόρευση ακροδεξιάς οργάνωσης από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Η απαγόρευση είναι «ένα σκληρό πλήγμα ενάντια στον οργανωμένο δεξιό εξτρεμισμό», είπε η Φέιζερ. Αυτό στέλνει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού». Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός εξακολουθεί να είναι «η μεγαλύτερη εξτρεμιστική απειλή για τη δημοκρατία μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό συνεχίζουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα για την εξάλειψη των ακροδεξιών εξτρεμιστικών δομών».

Σημειώνεται ότι οι «Hammerskins» έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό