20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η νέα «φούσκα» των 1,7 τρισ. δολ. εντοπίζεται στις ΗΠΑ και φοράει… σάκα

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve είναι εντυπωσιακά όσο και ανησυχητικά. Το ανεξόφλητο φοιτητικό χρέος στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 1,7 τρισ. δολάρια. Και όπως προειδοποιούν αναλυτές στο CNBC θα μπορούσε αυτό να αποδειχθεί η επόμενη «φούσκα». Και μία «φούσκα» 1,7 τρισ. δολαρίων, όταν σπάσει στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, κάνει κρότο ισοδύναμο μίας βόμβας.

Φοιτητικά δάνεια αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων «συσκευάζονται», δηλαδή τιτλοποιούνται και πωλούνται ως περιουσιακά στοιχεία γνωστά με την ονομασία SLABS. Καθώς όμως τα φοιτητικά δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται, οι ειδικοί εκφράζουν εντεινόμενες ανησυχίες για την αγορά των SLABS. Θα μπορούσε να αποτελέσει συστηματικό κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία, παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο τα τιτλοποιημένα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου πυροδότησαν το κραχ του 2008.

Οι ομοιότητες με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια του 2008

«Είδα τους παραλληλισμούς και πραγματικά τρόμαξα γιατί συνειδητοποίησα ότι αυτός ο κύκλος επρόκειτο να επαναληφθεί», είπε στο CNBC η Allison Pyburn,  ειδική στα τιτλοποιημένα στοιχεία ενεργητικού και πρώην αρχισυντάκτρια της Debtwire ABS. «Νομίζω ότι ένας από τους βασικούς τρόπους για να αποκαλυφθούν οι ομοιότητες μεταξύ των φοιτητικών δανείων και των στεγαστικών δανείων είναι να εξετάσουμε το ζήτημα της οικονομικής προσιτότητας» συμπλήρωσε.

Το εθνικό ποσοστό αθέτησης πληρωμών για φοιτητικά δάνεια έχει πέσει κατακόρυφα, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, ενισχυμένο από την παύση πληρωμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Co-19. Αλλά το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών εκτιμά ότι 1 στους 5 δανειολήπτες φοιτητικών δανείων έχει παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να δυσκολευτούν όταν οι πληρωμές ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων ξαναρχίσουν τον Οκτώβριο.

Τι είναι αυτό που τρομάζει

«Νομίζω ότι αυτό που είναι τρομακτικό σε αυτό και αυτό που ήταν τρομακτικό για το 2008 ήταν η τεράστια αβεβαιότητα που είχαν όλοι για το ποια ήταν ακόμη η αποτίμηση», σημείωσε η Pyburn.

Δεν συμφωνούν πάντως όλη με την εκτίμηση αυτή. Η Έλεν Κάλαχαν, επικεφαλής έρευνας στο Structured Finance Association, σχολίασε: «Η αγορά SLABS είναι πολύ μικρότερη και ως εκ τούτου ενέχει λιγότερο συστημικό κίνδυνο για την οικονομία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό