18.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Μόσχα αναγκάζει τους Ουκρανούς στις κατεχόμενες περιοχές να αλλάξουν υπηκοότητα

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Ουκρανοί που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές αναγκάζονται να πάρουν τη ρωσική υπηκοότητα — διαφορετικά είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο απέλασης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, επικαλούμενες διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν για απέλαση οποιουδήποτε δεν διαθέτει ρωσικό διαβατήριο από τα κατεχόμενα εδάφη, μέλη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) πιέζουν τους πολίτες να παραδώσουν τα ουκρανικά διαβατήριά τους και να λάβουν ρωσικά. «Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν με κατάσχεση περιουσίας και επανεγκατάσταση», σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Το διάταγμα αφορά τα υπό ρωσική κατοχή εδάφη στις περιοχές της Χερσώνας, της Ζαπορίζια, του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ. Όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ουκρανική υπηκοότητα, μπορούν να παραμείνουν στα εδάφη αυτά μέχρι την 1η Ιουλίου 2024. Ακολούθως, κινδυνεύουν με απέλαση.

«Συνεχείς απειλές»

Μιλώντας στη DW, κάτοικος του υπό κατοχή τμήματος της Χερσώνας έκανε λόγο για απειλές από Ρώσους στρατιώτες. «Έψαξαν τα πάντα στο σπίτι μας. Όταν έδειξα το ουκρανικό διαβατήριό μου, φώναξαν ότι έπρεπε να το αλλάξω με ρωσικό και ότι διαφορετικά θα μου έπαιρναν το αυτοκίνητο και θα με έδιωχναν από τη Χερσώνα» τόνισε.

Μια γυναίκα από τη Ζαπορίζια δακρυσμένη ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απείλησαν να απελάσουν τα μικρά παιδιά της στη Ρωσία, εάν δεν έκανε αμέσως αίτηση για ρωσικό διαβατήριο. Μια άλλη γυναίκα δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές από Ρώσους στρατιώτες που της «έβαλαν μια τσάντα στο κεφάλι» επειδή αρνήθηκε να αλλάξει υπηκοότητα.

Προς τι η βιασύνη;

Ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, Γιούρι Σομπολέφσκι, δήλωσε ότι η πίεση προς τους ανθρώπους που ζουν στα κατεχόμενα αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα. «Η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και η ελευθερία μετακίνησης μεταξύ των πόλεων θα περιοριστεί για όσους αρνούνται να δεχτούν ρωσικά διαβατήρια», είπε. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι Ρώσοι καταφεύγουν τώρα στις απειλές επειδή λιγότεροι πολίτες από όσους ήλπιζε η Μόσχα εξέφρασαν την επιθυμία να αποκτήσουν ρωσικό διαβατήριο.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η Μόσχα προφανώς θέλει να επιταχύνει την ενσωμάτωση των κατεχόμενων εδαφών στη Ρωσία για να προωθήσει στους πολίτες της την εισβολή στην Ουκρανία ως επιτυχημένη, ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Ο κίνδυνος επιστράτευσης

Οι πολίτες φοβούνται μήπως ενταχθούν στις ρωσικές βάσεις δεδομένων, είπε στη DW ένας νεαρός άνδρας από το Λουχάνσκ. Όπως τόνισε, «όλο και περισσότεροι εργοδότες απαιτούν ρωσικό διαβατήριο».

Όποιος όμως κάνει αίτηση για ρωσική «άδεια παραμονής», είναι σαν να παραδίδεται στις δυνάμεις κατοχής. Έπειτα υπάρχει και ο κίνδυνος επιστράτευσης, με τους Ουκρανούς να είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να πολεμήσουν ενάντια στην ίδια τους τη χώρα.

Αντικρουόμενα μηνύματα από το Κίεβο

Πρέπει οι πολίτες να λάβουν ρωσικό διαβατήριο ή όχι; Οι απόψεις μεταξύ Ουκρανών πολιτικών είναι αντικρουόμενες. Ο Ντμίτρο Λούμπινετς, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ουκρανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι οι Ουκρανοί στα κατεχόμενα εδάφη θα πρέπει να δέχονται τα ρωσικά διαβατήρια εάν φοβούνται για τη ζωή τους. Τόνισε ότι η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει αυτά τα διαβατήρια και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσουν την ουκρανική υπηκοότητα.

Ωστόσο, η υπουργός για την επανένταξη των Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών Ιρίνα Βέρεστσουκ, είπε ότι οι Ουκρανοί δεν πρέπει να δέχονται ρωσικά διαβατήρια. «Μην συνεργαστείτε με τους κατακτητές, μην αποδεχτείτε ρωσικά διαβατήρια, φύγετε αν είναι δυνατόν ή περιμένετε τον στρατό μας», είπε.

«Ντρέπομαι και φοβάμαι να δεχτώ ένα ρωσικό διαβατήριο, αλλά επίσης φοβάμαι ότι θα με απελάσουν», είπε μια απελπισμένη γυναίκα από το κατεχόμενο τμήμα της Χερσώνας. «Δεν μπορούμε να φύγουμε, όπως μας συμβουλεύουν οι ουκρανικές αρχές, γιατί έχουμε μια ηλικιωμένη, άρρωστη μητέρα» πρόσθεσε.

Ukrainians in Russia-occupied territories are faced with a choice: give up their Ukrainian passport for a Russian one, or get deported.https://t.co/hwKnLkGQXI

— DW News (@dwnews) May 5, 2023

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό