20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η «μονάδα μέτρησης» για την εφετινή ισχύ των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη!

Ειδήσεις Ελλάδα

Λίγες ώρες πριν το αποψινό (21.30) τζάμπολ της 21ης εφετινής ελληνοϊσπανικής μονομαχίας στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Βαλένθια-Ολυμπιακός), το Gazzetta παρουσιάζει την συντριπτική ανωτερότητα των ομάδων της Ιβηρικής, μέσα από την οποία εξηγείται η κυριαρχία τους στις διεθνείς διακρίσεις.

Αν υπήρχε μία μονάδα μέτρησης για την εξαιρετική σεζόν που έκανε πέρυσι ο Ολυμπιακός στην Euroleague (1η στην κανονική περίοδο και 2ος στο Final 4) και το σπουδαίο μπάσκετ που έπαιξε, γνωρίζοντας την καθολική αναγνώριση, τότε αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το εντυπωσιακό νικηφόρο σερί που είχε απέναντι στις ισπανικές ομάδες.

Με μοναδικό στραβοπάτημα στο εντός έδρας ματς με την Βάλενθια στην regular season και φυσικά στον αλησμόνητο τελικό του Κάουνας με την Ρεάλ (με το «μανταρίνι» του Γιουλ λίγο πριν το τέλος), οι «ερυθρόλευκοι» τελείωσαν την σεζόν με το απόλυτο επί ισπανικού εδάφους (4/4) και με συνολικό ρεκόρ 7-2.

Παρά την μεγάλη τους κυριαρχία, όμως, ο αρνητικός αντίστοιχος απολογισμός του Παναθηναϊκού στην περυσινή διοργάνωση (ρεκόρ 1-7) και οι έξι ήττες σε οκτώ αγώνες (με ομάδες της ACB) των εκπροσώπων μας σε Eurocup (ρεκόρ 1-1 για τον Προμηθέα απέναντι στην Γκραν Κανάρια) και BCL (ρεκόρ 1-5 για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ με την Μάλαγα και το Περιστέρι με την Τενερίφη), έβαλαν πλην στο τελικό πρόσημο (40% με 10 νίκες και 15 ήττες)!

Όλα τα παραπάνω αφορούν στην σεζόν 2022-23, η οποία ολοκληρώθηκε με την Ρεάλ Μαδρίτης να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης (Euroleague) και την Μπαρτσελόνα να καταλαμβάνει την 4η θέση στο Final 4, την Γκραν Κανάρια να κατακτά το Eurocup (αποκλείοντας την Μπανταλόνα στα ημιτελικά) και την Μάλαγα να τερματίζει 4η στο Final 4 του Basketball Champions League.

Τι δείχνει η εφετινή «καθίζηση»!

Παρ’ ότι ο εφετινός ο Παναθηναϊκός είναι μία τελείως διαφορετική ομάδα και με δύο εναπομείναντες αγώνες (με Ρεάλ εκτός και Μπάρτσα εντός), βρίσκεται στο 50% (ρεκόρ 3-3), ο ελληνικός απολογισμός στην τρέχουσα σεζόν είναι ακόμη πιο αρνητικός.

Παναθηναϊκός – Μπασκόνια 95-81Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 80-72Παναθηναϊκός – Βαλένθια 90-73Παναθηναϊκός – Ρεάλ 78-90Μπασκόνια – Παναθηναϊκός 75-73Βαλένθια – Παναθηναϊκός 81-82Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 29/02 Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 22/03

Με τον Ολυμπιακό να δίνει απόψε (21.30) το τελευταίο προγραμματισμένο του παιχνίδι απέναντι σε ισπανική ομάδα (Βαλένθια), ψάχνοντας ακόμη την πρώτη του νίκη (μέχρι στιγμής μετράει επτά ήττες σε ισάριθμους αγώνες), το εφετινό μας ποσοστό παρουσιάζει αξιοσημείωτη πτώση.

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 68-77Ολυμπιακός – Μπασκόνια 74-75Ολυμπιακός – Ρεάλ 71-77Ολυμπιακός – Βαλένθια 56-63Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 86-78Μπασκόνια – Ολυμπιακός 80-69Ρεάλ – Ολυμπιακός 90-85Βαλένθια – Ολυμπιακός 08/02

Αν εξαιρέσουμε τις τρεις νίκες των «πρασίνων» στην Euroleague (δύο επί της Βαλένθια και μία επί της Μπασκόνια) και την μία και μοναδική της ΑΕΚ (επί της Μάλαγα) στο BCL, η Ελλάδα μετράει μόλις τέσσερις επιτυχίες σε 20 αγώνες (25% με 4 νίκες και 16 ήττες)!

Κι όλα αυτά ενώ, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα οδηγούν την εφετινή κούρσα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη, η Μάλαγα, η Μούρθια και η Τενερίφη έχουν σαφές προβάδισμα στα προημιτελικά του Basketball Champions League, ενω η Γκραν Κανάρια και η Μπανταλόνα δίνουν αγώνες play-in για την είσοδο στην 8άδα του Eurocup.

Tην ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός της μεγάλης εφετινής αγωνιστικής προόδου, διεκδικεί το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EL (μέσω της 4ης θέσης), ο Ολυμπιακός μάχεται για την απευθείας πρόκριση στην post season (μέσω της 6άδας), ενώ από τις υπόλοιπες ομάδες μας (Άρης, Περιστέρι, Προμηθέας και ΑΕΚ), μόνο η ομάδα της Πάτρας και ο «αυτοκράτορας» διατηρούν βάσιμες ελπίδες για πρόκριση στους “8” (και το Περιστέρι μπορεί, αλλά χρειάζεται και την συνδρομή άλλων αποτελεσμάτων).

«Καθρέφτης» τα εθνικά πρωταθλήματα

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω στοιχεία, μία ματιά στο πόσο ανταγωνιστική είναι η λίγκα ACB και το πόσο περισσότερο ευάλωτες είναι στις εγχώριες υποχρεώσεις οι δύο μεγαλύτερες ισπανικές ομάδες, θα μας βοηθήσει να δούμε ότι το άκρως ανταγωνιστικό εφετινό ελληνικό πρωτάθλημα απέχει ακόμη πολύ από το ισπανικό.

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που η πρόσφατη εκτός έδρας νίκη του Άρη επί του Παναθηναϊκού προκάλεσε βόμβα μεγατόνων κι έγινε πρώτο θέμα, στην Ισπανία, η πρωταθλήτρια Ευρώπης των τριών ηττών στην Euroleague, έχει χάσει ισάριθμες φορές! Από την Μάλαγα εντός (93-99) και από την Μούρθια 73-61) και την Γκραν Κανάρια (100-77) εκτός.

Η Μπαρτσελόνα των οκτώ ηττών στην EL, μετράει μία λιγότερο (7) στην ACB, με “highlights” την 20άρα από την Μάλαγα (91-71), την υπόκλιση στην 11η Σαραγόσα (101-99) και το εντός έδρας στραβοπάτημα από την Μανρέσα (82-83).

Όσο για τις υπόλοιπες «Ευρωπαίες» του ισπανικού πρωταθλήματος, η Μάλαγα είναι 2η στην βαθμολογία πάνω από τους «μπλαουγκράνα» με μία νίκη λιγότερη (ρεκόρ 17-4) από την «βασίλισσα», την 4άδα συμπληρώνει η Βαλένθια (ρεκόρ 13-8), ενώ η «Ευρωλιγκάτη», Μπασκόνια, βρίσκεται εκτός πρώτης 8άδας (ρεκόρ 12-9)!

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό