20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποιεί για περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός κηρύσσοντας την έναρξη του φαινομένου El Niño και καλώντας τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και θερμοκρασίες ρεκόρ του επόμενους μήνες.

Το El Niño είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό που φέρνει θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας και επηρεάζει σημαντικά τον καιρό σε ολόκληρο τον κόσμο, επηρεάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Η εμφάνιση του Ελ Νίνιο θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα να σπάσουν τα ρεκόρ θερμοκρασίας και να προκληθεί περισσότερη ακραία ζέστη σε πολλά μέρη του κόσμου και στον ωκεανό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Petteri Taalas.

Η διακήρυξη «είναι το μήνυμα προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κινητοποιήσουν τις προετοιμασίες για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία μας, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες μας».

Για να σωθούν ζωές και περιουσίες, οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και να προετοιμαστούν για περαιτέρω αποδιοργανωτικά καιρικά φαινόμενα φέτος, είπε.

Τα τρία τελευταία χρόνια ήταν από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, ακόμη και με την αδελφή φάση του Ελ Νίνιο, τη Λα Νίνια – η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες στους ωκεανούς.

Ένα «διπλό χτύπημα» ενός πολύ ισχυρού El Niño και η ανθρωπογενής θέρμανση από την καύση ορυκτών καυσίμων οδήγησαν το 2016 στο να γίνει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον WMO, τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τον καιρό, το κλίμα και τους υδάτινους πόρους.

Όμως το πρώτο Ελ Νίνιο που αναπτύσσεται εδώ και επτά χρόνια, που στρώθηκε πάνω στην ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση, θα μπορούσε να ωθήσει το 2023 ή το 2024 να σπάσει το ρεκόρ ζέστης του 2016, δήλωσε ο WMO.

Ο WMO δήλωσε ότι υπάρχει 90% πιθανότητα το Ελ Νίνιο να συνεχιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε μέτρια ένταση.

Μαζί με την αυξημένη θέρμανση των ωκεανών, τα φαινόμενα Ελ Νίνιο συνδέονται συνήθως με αυξημένες βροχοπτώσεις σε τμήματα της νότιας Νότιας Αμερικής, των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, του Κέρατος της Αφρικής και της κεντρικής Ασίας.

Αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τις σοβαρές ξηρασίες, τα κύματα καύσωνα και τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, την Ινδονησία, τμήματα της νότιας Ασίας, την Κεντρική Αμερική και τη βόρεια Νότια Αμερική.

Άλλες επιπτώσεις είναι οι επικίνδυνοι τροπικοί κυκλώνες στον Ειρηνικό και η μαζική αφαλάτωση των εύθραυστων κοραλλιογενών υφάλων.

: CNN

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό