33.9 C
Athens
Τρίτη, 11 Ιουνίου, 2024

Η Μεταπολίτευση, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η οικονομική κρίση

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πρόσωπο της Μεταπολίτευσης, για την ακρίβεια η άποψη που έχουν οι πολίτες για την ιστορική περίοδο που τόσο πολύ έχει συζητηθεί, παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

Από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την άποψη που έχουν οι πολίτες για τη Μεταπολίτευση, για τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, για τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με την έρευνα το 63% των ερωτηθέντων βλέπει θετικά τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 62% αποτιμά θετικά τη Μεταπολίτευση, ενώ το κόμμα που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο αυτή την 50ετια ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα λέγατε ότι άφησε περισσότερο τη σφραγίδα του στην περίοδο της Μεταπολίτευσης», το 63% δήλωσε ΠΑΣΟΚ, το 24% απάντησε ΝΔ και οι υπόλοιποι δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ.

Στο ερώτημα «κατά πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι η περίοδος της Μεταπολίτευσης είναι η καλύτερη της νεότερης ελληνικής ιστορίας» το 62% των ερωτηθέντων συμφώνησε, ενώ μοιρασμένες ήταν οι απόψεις στο ερώτημα αν η Μεταπολίτευση έχει τελειώσει και η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα φάση της ιστορίας της.

Σε ότι αφορά το πολίτευμα το 44% δήλωσε ότι το σημερινό πολίτευμα είναι το καλύτερο, ενώ ένα 6% απάντησε ότι η Βασιλεία θα ήταν προτιμότερη.

Στο ερώτημα «ποια από τις κρίσεις της εποχής μας θεωρείτε ότι επηρεάζει πιο πολύ τη ζωή μας» το 58% απάντησε η Οικονομική Κρίση, ενώ ακολουθεί η Κλιματική κρίση με 15%, το Μεταναστευτικό με 13% και τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία co.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου

Η δεύτερη ημέρα, Δευτέρα 13 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στην ιστορική, θεσμική, διεθνοπολιτική και κοινωνιολογική προσέγγιση της Μεταπολίτευσης.

Η πρώτη θεματική (12:30-14:00) αφορά τις τομές και τις συνέχειες της Μεταπολιτευτικής περιόδου. Θα επιχειρηθεί να αξιολογηθούν τα διεθνή και εγχώρια ορόσημα που τέμνουν την πεντηκονταετία. Συζητούν: Γιάννης Βούλγαρης, Έφη Γαζή, Χριστίνα Κουλούρη, Κώστας Κωστή, Τάκης Παππάς, Σωτήρης Ριζάς. Συντονίζει η Σία Κοσιώνη.

Η δεύτερη θεματική (14:10-15:40) ταυτίζεται με το ερώτημα αν εξακολουθεί να ισχύει το θεσμικό θεμέλιο της Μεταπολίτευσης που δεν εξαντλείται στα γεγονότα του 1974 και στη θέσπιση του Συντάγματος του 1975 αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες πτυχές που φτάνουν μέχρι και το δημοψήφισμα του 2015. Συζητούν: Νίκος Αλιβιζάτος, Μπάμπης Ανθόπουλος, Αντώνης Καραμπατζός, Λίνα Παπαδοπούλου, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικός, Βασιλική Χρήστου. Συντονίζουν: Δήμητρα Κρουστάλλη & Αντώνης Παπαγιαννίδης

Η τρίτη θεματική (15:50-17:20) ανήκει στο «καταγωγικό τραύμα» της Μεταπολίτευσης που είναι προφανώς η στρατιωτική ήττα στην Κύπρο και καλείται να απαντήσει στο ερώτημα πώς αυτό επηρεάζει μέχρι σήμερα την εθνική στρατηγική. Συζητούν: Ινώ Αφεντούλη, Ειρήνη Καραμούζη, Στέλιος Περράκης, Ιωάννης Χάλκος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Συντονίζει ο Χρήστος Μιχαηλίδης. Ακολουθεί παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη.

Η τέταρτη θεματική (18:00-21:00) αφορά την αναζήτηση του «πολιτικού γονιδιώματος» της Μεταπολίτευσης, τις μνήμες, τα σύνδρομα, τους μύθους, τα στερεότυπα, τις αλληλεπιδράσεις που χαρακτηρίζουν την περίοδο και συνεπώς την ελληνική κοινωνία και την εθνική ταυτότητα. Συζητούν:

-Κωνσταντίνος Τσουκαλάς & Παύλος Τσίμας.

-Κωστής Κορνέτης, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Σήφης Πολυμίλης. Συντονίζει: Κατερίνα Οικονομάκου Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Λευτέρης Κουσούλης, Πέτρος Παπασαραντόπουλος. Συντονίζει: Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.

-Γιώργος Βέλτσος & Περικλής Δημητρολόπουλος.

Η δεύτερη ημέρα κλείνει με μια συζήτηση για το ελληνικό τραγούδι ως «σώμα» στο οποίο αποτυπώνεται η πεντηκονταετία της Μεταπολίτευσης. Συζητούν: Μανώλης Μητσιάς & Γιώργος Λιάνης

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό