18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η μεγαλύτερη στιγμή του έθνους

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]

Αναμφίβολα το 1821 συνιστά το πιο λαμπρό γεγονός στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Και είναι απολύτως εύλογο η συμπλήρωση των 200 χρόνων από αυτή τη μοναδική στιγμή να συγκεντρώνει τα φώτα από ολόκληρο τον κόσμο. 

Όσο πλησιάζει η ώρα των εκδηλώσεων για τον επίσημο αλλά και τον λαϊκό εορτασμό αυτής της εποποιίας, τόσο συνειδητοποιούμε, ή καλύτερα ξαναθυμόμαστε, ότι η Ελληνική Επανάσταση, που ανέτρεψε ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και που συντάραξε τον ευρωπαϊκό χώρο, παραμένει έως σήμερα ένα φαινόμενο ικανό να εντυπωσιάζει και να συγκινεί την οικουμένη. Το αποδεικνύουν άλλωστε οι δηλώσεις ισχυρών πολιτικών ηγετών αλλά και σημαντικών ιστορικών επιστημόνων, που ο ένας μετά τον άλλο σπεύδουν να αποδώσουν φόρο τιμής στο μεγαλείο της ελληνικής απελευθέρωσης. Στα ιδανικά δηλαδή των Ελλήνων διαφωτιστών αλλά και στη γενναιότητα των «ραγιάδων» που κατέπληξαν τον κόσμο αποτινάσσοντας τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας παρά τον άνισο συσχετισμό δυνάμεων.

Πάνω από όλα, όμως, το 1821 αποτελεί μια στιγμή γιορτής για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Σε αυτές τις τόσο δύσκολες ώρες που βιώνουν οι πολίτες ολόκληρου του κόσμου, η επέτειος της συμπλήρωσης δύο αιώνων από την Eπανάσταση δίνει μια σπάνια ευκαιρία «στων Ελλήνων τις κοινότητες» να έρθουν κοντά, να συνδεθούν και πάλι και να τιμήσουν δίχως το παραμικρό σύμπλεγμα το μεγαλείο της ελληνικής ιστορίας. Άλλωστε στις γιορτές οι άνθρωποι αναζητούν τα στοιχεία που τους συνέχουν και ενισχύουν τους δεσμούς τους βιώνοντας έντονες συγκινήσεις.

Χωρίς να υποτιμά κανείς την ανάγκη για ανανέωση της ιστορικής έρευνας αλλά και τη σημασία του κριτικού αναστοχασμού για την πορεία του ελληνικού κράτους, αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι το αυθεντικό βίωμα της σημαντικής επετείου. Ας απολαύσουμε λοιπόν τις επόμενες ώρες τη μεγαλύτερη στιγμή του ελληνισμού στέλνοντας ένα μήνυμα εθνικής υπερηφάνειας ανά την υφήλιο. Και ας αφήσουμε για αργότερα τα υπόλοιπα. Σίγουρα αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε το πνεύμα του 1821.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό