16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η μεγάλη πτώση στις ξένες αγορές έφερε υποχώρηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οριακά χαμηλότερα των 1.280 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών

Ισχνή ανάπτυξη – στα όρια της ύφεσης – και νέα άνοδος των επιτοκίων είναι οι παράγοντες που φοβίζουν τους επενδυτές στις αρχές του β’ εξαμήνου και βουλιάζουν οι χρηματιστηριακές αγορές σε Αμερική και Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρεί κατά (-1,2%), ο S&P 500 κατά (-1,25%) και ο Nasdaq κατά (-1,46%). Στην Ευρώπη (Ευρωζώνη) η κατάσταση είναι χειρότερη και μοιάζει με ελεύθερη πτώση λόγω των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης της Γερμανίας. Ο DAX υποχωρεί κατά (-2%), ο γαλλικός CAC κατά (-2,73%), ο ιταλικός MIB (-2,19%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά (-2,5%).

Ελληνικό χρηματιστήριο: Δοκιμάστηκαν οι στηρίξεις πέριξ των 1.280 μονάδων

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, γνωρίζαμε ότι πέριξ των 1.280 μονάδων Γενικού Δείκτη διαμορφώνονται οι πρώτες στηρίξεις σε περίπτωση διόρθωσης της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Έτσι λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 1.280 μονάδες (άγγιξε καθοδικά τις 1.270 μονάδες) για να εμφανιστούν αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης και ο Γενικός Δείκτης να επιβεβαιώσει τη στήριξη των 1.280 μονάδων. Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γεν. Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.279,4 μονάδες (-1,23%).  Η αξία συναλλαγών ήταν 80,1 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 έκλεισαν ανοδικά και οι 66 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά -1,35%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά (-0,25%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν τα τρόφιμα-ποτά (λόγω Coca Cola HBC) κατά -2,67%, τα ταξίδια-αναψυχή (-2,14%), οι πετρελαϊκές (-1,7%), οι βιομηχανικές (-1,67%) και οι τηλεπικοινωνίες (-1,59%). Ο τράπεζες υποχώρησαν μόλις κατά (-0,54%). Να σημειωθεί ότι σήμερα είχαμε την έκδοση του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο έκλεισε με μεγάλη υπερκάλυψη. Ανοδικά κινήθηκαν μόνο ο κλάδος υγείας (1,98%) λόγω Lavipharm, ο χρηματοοικονομικός (0,54%) λόγω ΕΧΑΕ και ο κλάδος τεχνολογίας (0,38%).

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν σε ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Jumbo και Eurobank. Η αυριανή τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου θα δείξει εάν η αγορά έχει περάσει σε πτωτικό κανάλι (bear market) οπότε η στήριξη του Γενικού Δείκτη θα κατέβει αρκετά χαμηλότερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό