22.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η «μεγάλη καθίζηση» και η… υποψία σύγκλισης – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης Συντακτών, παρουσιάστηκε ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο του καθηγητή και άλλοτε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ιστορικοί Κύκλοι της Ελληνικής Οικονομίας, από το 1821 έως σήμερα». Ο συγγραφέας σε περίπου 400 σελίδες επιχειρεί να καταγράψει την οικονομική ιστορία των 200 ετών του νεοελληνικού κράτους. Οχι με τη συνήθη τυπική παράθεση οικονομικών γεγονότων και εξελίξεων, παρά ανατέμνοντας στην κυριολεξία τους δύο αιώνες του ελεύθερου εθνικού μας βίου, εξηγώντας και αξιολογώντας συνδυαστικά όλες τις επιρροές και επιδράσεις, θετικές και αρνητικές, του πλήθους των παραγόντων και συνθηκών που μας έφεραν ως εδώ.

 Η μελωδία της ευτυχίας

Το πόνημα του κ. Αλογοσκούφη παρουσίασαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, η καθηγήτρια Ελένη Λουρή και ο ιστορικός, επίσης καθηγητής, Κώστας Κωστής. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα του βιβλίου ξεχωρίσαμε τον χαρακτηρισμό των χρόνων της χρεοκοπίας και των μνημονίων ως περίοδο της «μεγάλης καθίζησης». Και στην κατακλείδα προτείνει την υιοθέτηση ενός μεσοχρόνιου προγράμματος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει στη χώρα να ξεπεράσει τη «μεγάλη καθίζηση» της παρελθούσας δεκαετίας.

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην πρόταση του κ. Αλογοσκούφη αντέδρασε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος προσήλθε στην παρουσίαση με διάθεση συναινετική, συμφωνώντας σε γενικές γραμμές με την ιδέα του μεσοχρόνιου προγράμματος –  «μεσοπρόθεσμο» το βάφτισε εκείνος – και δηλώνοντας ότι ήλθε ο καιρός υιοθέτησης από όλο το πολιτικό σύστημα κάποιων βασικών αρχών που θα ασφαλίσουν τη χώρα από την επανάληψη μιας περιόδου «μεγάλης καθίζησης». Για παράδειγμα, όπως είπε, θα μπορούσε το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει ότι θα διατηρηθεί στο διηνεκές το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, ως ένας πάγιος μηχανισμός ασφάλισης της χώρας έναντι μελλοντικών κινδύνων. Δεν ξέρω αν ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε απλώς την προσωπική του άποψη ή αν τα προτεινόμενα απηχούν και τις απόψεις συνολικά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αν συνέβαινε το δεύτερο, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς έστω για απόπειρα υποτυπώδους σύγκλισης επί κρίσιμων θεμάτων.

Μεταξύ κάλπης και εκδρομής

Ετυχε να πετύχω έναν κύκλο «αντιφρονούντων» Νεοδημοκρατών, από εκείνους δηλαδή που δεν τρέφουν τα καλύτερα των αισθημάτων για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ξεστόμιζαν διάφορα επικριτικά, του απέδιδαν τα μύρια όσα, απαύγασμα πολιτικών διαφορών, πιθανώς και προσωπικών απογοητεύσεων. «Και στις εκλογές τι θα κάνετε, θα ψηφίσετε ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή κάτι άλλο;» ήταν το ερώτημα που διατυπώθηκε φυσιολογικά. Αλληλοκοιτάχθηκαν αμήχανα αρχικώς, αλλά στη συνέχεια δεν έκρυψαν ότι θα κάνουν την καρδιά τους πέτρα και θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Μόνο ένας έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό θα συμβεί στην πρώτη κάλπη για να στηρίξει την εκλογή «δικού του» βουλευτή και πως στη δεύτερη, της λίστας, θα πάει εκδρομή. Αν λαμβάνουν τέτοια μηνύματα στο Μαξίμου, καλό είναι να δουν αυτή την εκδοχή της διπλής εκλογικής συμπεριφοράς…

Η αναζήτηση ομογενών για το Επικρατείας

Το εκλογικό κλίμα πάντως είναι κυρίαρχο, παρότι οι εκλογές θα βραδύνουν, δεν θα διεξαχθούν, κατά τα φαινόμενα, πριν από τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου. Ψηφοδέλτια λοιπόν καταρτίζονται, βουλευτές κινούνται προς άγραν ψήφων και άλλα σχετικά εξελίσσονται. Μια ξεχωριστή παράμετρος των προσεχών εκλογών είναι και η συμμετοχή ελλήνων μόνιμων κατοίκων εξωτερικού στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων. Κάθε κόμμα έχει την υποχρέωση να συμπεριλάβει τουλάχιστον έναν ομογενή στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Και ήδη τα επιτελεία αναζητούν διακεκριμένες προσωπικότητες της Ομογένειας. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στον νεοδημοκρατικό κύκλο έχουν συζητηθεί δύο τέτοια πρόσωπα. Αυτά του ομότιμου καθηγητή Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γιώργου-Στυλιανού Πρεβελάκη και του διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ Μιχάλη Μπλέτσα. Βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμη και στη Νέα Δημοκρατία δεν κρύβουν ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να έχει στον νου του άλλους αξιόλογους ομογενείς και να μας εκπλήξει όλους. Αντιστοίχως, από ό, τι πληροφορούμαι, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να «αλιεύσει» ιδεολογικά συγγενείς προς αυτόν προσωπικότητες από τα πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ βεβαίως. Θα έχει ενδιαφέρον ποιους και γιατί θα επιλέξουν…

Ιδέες για e-κλογές

Επίσης, αφού εισήλθαμε στον εκλογικό κύκλο, να σας ενημερώσω ότι μέγας είναι ο ερεθισμός ορισμένων στην Αθήνα από την απόφαση των Συντηρητικών της Βρετανίας να εκλέξουν με ηλεκτρονική αυτή τη φορά ψηφοφορία τον διάδοχο της Λιζ Τρας. Μόλις έγινε γνωστό έσπευσαν να μας ενημερώσουν ότι έχουμε και εδώ έτοιμο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Φέρει την κωδική ονομασία «Ζευς» και χρησιμοποιείται, επί του παρόντος, στις εκλεκτορικές εκλογές των πανεπιστημίων, προσφέροντας όλα τα εχέγγυα της μυστικής και αδιάβλητης ψηφοφορίας. Το εν λόγω σχήμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας χρησιμοποίησε πρόσφατα στις εσωκομματικές εκλογές του ένα πολιτικό κόμμα της Ρουμανίας. Λέτε να μπουν και εδώ τέτοιες ιδέες. Γιατί όχι; Με την ταχύτητα που αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες, όλα είναι πιθανά…

 

Και κάτι ακόμη. Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την Απογραφή, τα αποτελέσματά της επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν στη νέα κατανομή των εδρών. Τα μέχρι τώρα στοιχεία – τα οριστικά θα ανακοινωθούν επισήμως από τον κ. Βορίδη στις αρχές του προσεχούς Δεκεμβρίου – δείχνουν ότι η ανακατανομή θα γίνει σε βάρος της επαρχίας και υπέρ της της παλαιάς Β’ Αθήνας, της Ανατολικής Αττικής και των Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Κατά τα φαινόμενα, θα πληθύνουν οι μονοεδρικές και διεδρικές περιφέρειες με αποτέλεσμα να ενταθεί ο πολιτικός και εσωκομματικός ανταγωνισμός στις πληθυσμιακά φτωχότερες.

Συζήτηση με σημασία

Να επισημάνω ειρήσθω εν παρόδω πως η συμβολή της πλούσιας εκδοτικής δραστηριότητας στην παραγωγή πολιτικών ζυμώσεων επιβεβαιώθηκε και στην παρουσίαση έτερου πονήματος με τον τίτλο «Η σοσιαλδημοκρατία στο προσκήνιο ξανά;» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις και υπογράφουν οι Εφη Γαζή, Γιάννης Ιωαννίδης, Ξενοφών Κοντιάδης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης και Στέφανος Παραστατίδης. Στην εκδήλωση δεν έδωσε το «παρών» μόνο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά εκπροσωπήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Νίκου Φίλη. Πέραν της ενδιαφέρουσας συζήτησης, συγκρατώ τους διαξιφισμούς που αντάλλαξαν ο Νίκος και ο Νίκος γύρω από τη Frontex και τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Αλλά και την ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε για κυβερνητική συνεργασία ο Συριζαίος Νίκος βάσει προεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας. Εκεί ο πρόεδρος Νίκος, σοφά ποιών, επέλεξε να μη σηκώσει το γάντι.

Ειδική αποστολή στη Λιβύη

Ο Νίκος Δένδιας αφήνει πίσω του τα καταφύγια του Κιέβου για να ταξιδέψει στην επίσης πολύπαθη Βεγγάζη. Οι πληροφορίες λένε ότι θα αναχωρήσει πιθανότατα την ερχόμενη Κυριακή, ωστόσο τα διαδικαστικά παραμένουν σε εξέλιξη. Η επίσκεψη γίνεται στη σκιά του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες, με την Αθήνα να το χαρακτηρίζει παράνομο και άκυρο και σειρά άλλων χωρών, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Γερμανία, η ΗΠΑ, η Αίγυπτος, αλλά και η ΕΕ, να επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Ντμπέιμπα δεν έχει τη δικαιοδοσία να υπογράφει τέτοιου είδους δεσμευτικές συμφωνίες, ενώ υπογραμμίζουν και ότι η θητεία της έχει λήξει.Στο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθεί και μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος έχει ήδη καταδικάσει τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης. Εχει καταγγείλει δε τον Ντμπέιμπα ότι δίχασε τον λιβυκό λαό για να παραμείνει στην εξουσία και παρεμπόδισε τη διεξαγωγή εκλογών. Να σημειωθεί ότι στις 26-28 Οκτωβρίου πραγματοποιείται νέα διάσκεψη σε επίπεδο διπλωματών για τη Λιβύη στο Λονδίνο με τη συμμετοχή Γαλλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ, Γερμανίας, Ιταλίας, Αιγύπτου και Τουρκίας.

Οχι μόνο τα πρόσωπα αλλά και το ύφος ξεχώρισαν στην τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τιμήθηκαν με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος, ύψιστη διάκριση της Πολιτείας, 11 προσωπικότητες που διακονούν την Τέχνη. Στην αίθουσα τελετών του Μεγάρου δεν περίσσεψε ίχνος έπαρσης ή άλλων δαιμονίων, χαρακτηριστικών της φυλής, αλλά μόνο σεμνότητα και συγκίνηση. Για την προσφορά τους στον Πολιτισμό τιμήθηκαν ο Θανάσης Βαλτινός με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, ο Αρης Χριστοφέλλης με τον Χρυσό Σταυρό, οι Νάσος Βαγενάς, Μιχάλης Γκανάς, Αλέκος Λεβίδης και Γιώργος Ρόρρης με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής και οι Ρέα Γαλανάκη, Δόμνα Ευνουχίδου, Ντάρια Κοσκόρου, Ντόρα Μπακοπούλου και Ρένη Πιττακή με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας. Ολοι οι βραβευθέντες εμφανίστηκαν λιτοί στις ευχαριστήριες δηλώσεις τους, αλλά διόλου τυπικοί. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (φωτογραφία) επισήμανε το χρέος της Πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους του πνεύματος και εκείνοι ανταπέδωσαν με μια σεμνή ζέση τα δέοντα για την τιμή που τους έγινε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό