23.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων έφερε θετική αντίδραση στα χρηματιστήρια

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ξένες Αγορές

Εικόνα σταθεροποίησης ή οριακή ανόδου δείχνουν οι αμερικανικοί δείκτες μετά τα θετικά στοιχεία για την Απασχόληση που βγήκαν στην Αμερική και οδήγησαν στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Η εικόνα αυτή μεταδίδεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που πλέον ποντάρουν ότι λόγω των αδύναμων οικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει άλλο τα επιτόκια. Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο  Dow Jones αυξανόταν κατά 0,04%, ο  S&P 500 κατά 0,26%, Nasdaq κατά 0,6%.  Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,23%, ο γαλλικός CAC κατά 0,29%, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,27% ενώ ο ιταλικός MIB υποχωρεί κατά (-0,3%).

Τραπεζική αντίδραση στην πτώση και επιστροφή Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1170 μονάδες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συνεδρίαση κινήθηκε μέσα σε ένα πολύ μικρό εύρος διακύμανσης αλλά το σημαντικό είναι ότι παρά την αρχική υποχώρηση κάτω από τις 1.160 μονάδες, η αγορά αντέδρασε, βγήκαν αγοραστές σε δεικτοβαρή blue chips και τελικά ο Γενικός Δείκτης ισορρόπησε πάνω από τις 1.170 μονάδες. Σήμερα εισήλθε προς διαπραγμάτευση και η μετοχή της OPTIMA Bank και παρά τις πιέσεις που δημιούργησαν οι ‘βιαστικοί’  κατάφερε να ανταπεξέλθει και να κινηθεί σταθεροποιητικά καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, απορροφώντας όλη την προσφορά  που υπήρξε.

Το τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1170,13 μονάδες  με άνοδο 0,14%.  Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα στα 114 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 38 έκλεισαν ανοδικά και οι  68 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά 0,53% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά -0,31%. Στους επιμέρους κλάδους την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι τράπεζες (3,44%), οι χρηματοοικονομικές (0,88%), τα τρόφιμα-ποτά με 0,16%. Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι Βιομηχανικές (-2,35%), οι πετρελαϊκές (-1,61%), το Εμπόριο (-1,26%) και οι Πρώτες Ύλες (-1,22%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Mυτιληναίος, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό