16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η «μαύρη» επέτειος του Κριστιάν Ατσού-Συγκλονίζει η γυναίκα του έναν χρόνο μετά

Ειδήσεις Ελλάδα

Συμπληρώνεται ένας χρόνος απ’ τη «μαύρη» επέτειο του θανάτου του Κριστιάν Ατσού. Ήταν 6 Φεβρουαρίου toy 2023 όταν ισχυρός σεισμός 7,8 ρίχτερ έπληξε πόλεις της Τουρκίας και Συρίας και έφερε τον θάνατο σε πάνω από 50.000 ανθρώπους.

Μέσα σ’ αυτούς ήταν κι ο πρώην παίκτης των Νιούκαστλ, Τσέλσι και Έβερτον, Κριστιάν Ατσού, με την είδηση να επισημοποιείται απ’ τον πρόεδρο της Χατάγιασπορ, Μουράτ Ουζουνμεχμέτ, όπου και αγωνιζόταν ο Γκανέζος εξτρέμ, έπειτα από… 12 ημέρες ερευνών! Τραγική ειρωνεία, καθώς λίγες ώρες πριν χάσει τη ζωή του, πέτυχε το νικητήριο γκολ, με buzzer beater στο 97′, με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ, απέναντι στην Κασίμπασα.

Η σύζυγός του και μητέρα των τριών παιδιών τους, Κλερ Ρούπιο, θυμάται εκείνη τη μέρα σαν να ήταν… χθες και τα λόγια της σοκάρουν.  Μιλώντας, λοιπόν, στο «The Athletic» είπε:

«Τηλεφώνησε στα παιδιά πριν από τον αγώνα. Στη συνέχεια, μετά τον αγώνα μιλήσαμε για να του δώσουμε συγχαρητήρια για το γκολ. Ήταν φυσιολογικό πως έπρεπε να τηλεφωνήσει τη Δευτέρα, αλλά δεν το έκανε».

Η επόμενη κλήση που έλαβε η Κλερ ήταν από τη δίδυμη αδερφή του Ατσού, Χριστιάνα, η οποία είχε ενημερωθεί για τα νέα από τη στενή φίλη του Κριστιάν, Νανά. Η Κλερ είπε: «Το άκουσα στο ραδιόφωνο πρώτα όταν πήγαινα τα παιδιά στο σχολείο και νόμιζα ότι παρ’ όλο που είναι στη Τουρκία θα είναι καλά, δεν θα του συμβεί τίποτα».

«Τότε είδα πολλές αναπάντητες κλήσεις από τη Χριστιάνα αφού είχα αφήσει τα παιδιά και σκέφτηκα, “Τι συμβαίνει;” Την κάλεσα πίσω και μου είπε»: «Το κτήριο όπου κοιμάται έχει καταρρεύσει». «Ήμουν σοκαρισμένη, σκέφτηκα, “Αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια”. Έπρεπε να βγάλω τα παιδιά από το σχολείο πριν τελειώσει και να τους το πω. Δεν ήθελα να το ακούσουν από κανέναν άλλο».

«Τους ανέφερα πως είχε γίνει σεισμός εκεί που έπαιζε ο μπαμπάς και δεν τον έχουν βρει ακόμα. Ήταν πολύ αναστατωμένα και έκλαιγαν. Προσπάθησα να μείνω ήρεμη και να τους πω ότι θα είναι καλά».

Η ελπίδα ήρθε όταν οι αναφορές – που επιβεβαιώθηκαν από την Ομοσπονδία της Γκάνας και έναν αξιωματούχο της Χατάισπορ- ανέφεραν ότι ο Ατσού διασώθηκε και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Αλλά αυτό θα αποδεικνυόταν ότι δεν ισχύει.Η Νανά εξήγησε: «Μίλησα με κάποιον που εμπιστευόμουν, ο οποίος είπε ότι δεν είχε δει τον Κριστιάν και είχε πάει στα νοσοκομεία. Τότε ήταν που άρχισαν να χτυπούν οι κώδωνες του κινδύνου».

Στη μέση της νύχτας έλαβαν μια κλήση, με τη Νανά, συνοδευόμενη στο σημείο από τον Ισαάκ, λέγοντας: «Είχαν βρει ένα πτώμα που πίστευαν έντονα ότι ήταν ο Κριστιάν. Δύο αξιωματούχοι μας πήγαν σε μια τσάντα σώματος που ήταν πεσμένη στο πάτωμα, λέει. Είχαμε δει τόσα πολλά, που ακόμη και πριν ανοίξουν ξέραμε ότι δεν είχαν το σωστό σχήμα ή μέγεθος για τον Κριστιάν».

«Αλλά μπορούσα να καταλάβω από το σχήμα του ότι ήταν αυτός. Τον είδαμε και καταρρακώσαμε». Στη συνέχεια τηλεφώνησε στην Κλερ για να την ενημερώσει, με την ίδια να λέει: «Ήταν γύρω στις 3 το πρωί του Σαββάτου, και όταν είδα το όνομα της Νανάς να εμφανίζεται στο τηλέφωνό μου, ήξερα: αυτό είναι».

«Το σήκωσα και απλά έκλαιγε. Μου είπε “λυπάμαι πολύ” και δεν μπορούσε να πει τίποτα περισσότερο. Έπρεπε να καταλάβω πώς θα έλεγα στα παιδιά μου ότι ο πατέρας τους έφυγε. Ήταν τρομερό, περνούσαν τόσα πολλά από το μυαλό μου». Αφού τους πήγε στην προπόνηση ποδοσφαίρου , η Κλερ τους αποκάλυψε τα φρικτά νέα.

Ανέφερε: «Τους είπα, “βρήκαν τον μπαμπά σας, αλλά δεν τα κατάφερε”. Είναι κάτι που θα ήθελα να μην έπρεπε να κάνει κανένας γονέας. “Ήταν αποκαρδιωτικό, ήταν τα πάντα γι’ αυτούς».

Η σορός του Aτσού μεταφέρθηκε πίσω στην Γκάνα για την κηδεία στην πρωτεύουσα Άκρα, όπου του δόθηκε τιμητική στρατιωτική φρουρά . Η Κλερ παρευρέθηκε με τα παιδιά και είπε για την κηδεία: «Υπήρχε τόση υποστήριξη και αγάπη που του έδειξαν».

«Υπήρχαν άνθρωποι με το πρόσωπό του στα μπλουζάκια και όλοι ήταν πολύ φιλόξενοι. Λατρεύω την κουλτούρα και το πώς γιορτάζουν (τη ζωή κάποιου) με χορό και τραγούδι». Η Κλερ πρόσθεσε: «Δεν ήθελα τα παιδιά να το έχουν αυτό ως την τελευταία εικόνα του και το σεβάστηκαν, οπότε περάσαμε με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν μπορούσα να το επεξεργαστώ πραγματικά, απλώς το πέρασα».

Και συνέχισε: «Όταν οι άνθρωποι λένε, “Πώς τα βγάζεις πέρα;” Δεν τα καταφέρνω, απλά επιβιώνω κάθε μέρα. Ψυχικά, είσαι καλά για λίγες μέρες, ίσως μια εβδομάδα, αλλά μετά έρχονται πολλά συναισθήματα».

«Μερικές φορές στέλνω μήνυμα στον Κριστιάν στο WhatsApp: “Γιατί δεν είσαι εδώ”; ή “κάποιο από τα παιδιά σε χρειάζεται”». Ο Ατσού θα γιόρταζε τα 32α γενέθλιά του στις 10 Ιανουαρίου, με τον μήνα να αποδεικνύεται “πολύ συναισθηματικά δύσκολος” για την Κλερ.

Το φιλανθρωπικό έργο του Ατσού στην Γκάνα τιμάται τον Μάρτιο με το Christian Atsu Memorial Foundation. Είχε φτιάξει ένα σχολείο και χρηματοδοτούσε μια σειρά από άλλα έργα.

Νίκος Δενδρινός

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό