18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η μάχη των μη κρατικών ΑΕΙ τελείωσε, αρχίζει ο «πόλεμος» για το άρθρο 16

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι 47 ώρες συνεδρίασης στη Βουλή για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και η υπερψήφιση του σχεδίου Νόμου Πιερρακάκη από 159 βουλευτές, κλείνει έναν πρώτο και δύσκολο κύκλο για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ξεκίνησε με την προώθηση και εν τέλει νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. 

Η μάχη στη βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν τώρα ότι όλα θα κριθούν στο πεδίο της εφαρμογής αλλά και των εντυπώσεων ανάλογα με τη βαρύτητα των ξένων ιδρυμάτων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να ιδρύσουν παραρτήματα  στην Ελλάδα και εν συνεχεία με την ομαλή λειτουργία, παράλληλα με τα δημόσια πανεπιστήμια και μέσα στο αυστηρό πλαίσιο που θέτει ο νέος νόμος του κράτους. 

Ανοίγει το πολύπαθο άρθρο 16 του Συντάγματος 

Οι τελευταίες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στη Βουλή, σημαδεύτηκαν από μία μάλλον απρόσμενη κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Πρωταγωνιστές ο Δημήτρης Μάντζος  – κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Η αναφορά του κ. Μάντζου ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν προτίθεται να συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 – την οποία προανήγγειλε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης , προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δυο υπουργών με τον κ. Πιερρακάκη να μιλά για «έκτη κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ…»

«Η ιδιωτική εκπαίδευση λειτουργεί ήδη στην Ελλάδα σε όλες τις βαθμίδες» επιμένουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, με τους εμπειρότερους στα γαλάζια κοινοβουλευτικά έδρανα να θυμούνται πάντως ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης από το καλοκαίρι σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Καθημερινή είχε αρχίσει να βάζει συγκεκριμένους όρους για την αναθεώρηση του άρθρου 16, λέγοντας πάντως πως «εμείς δε θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου, να συμφωνήσουμε στον πανεπιστημιακό χάρτη, δημόσιο και ιδιωτικό στα κριτήρια τα οποία πρέπει να είναι κοινά, στο πώς πρέπει να είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο». 

Δείτε εδώ τι προβλέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την παιδεία και την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πάντως το άρθρο 16 αποτελεί μία ανοιχτή «πληγή» καθώς δυο φορές στο παρελθόν το 2006 και το 2019, οι προσπάθειες για την αναθεώρησή του απέτυχαν παταγωδώς.  

Ο κ. Μάντζος αργά το βράδυ της Παρασκευής και ενώ η καταμέτρηση στη βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη είχε μία σκληρή τηλεοπτική κόντρα στον «αέρα» του ACTION 24 με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα σχετικά με τα μη κρατικά ΑΕΙ αλλά κυρίως για την αναθεώρηση του άρθρου 16, δίνοντας έτσι ένα σαφές πρώτο στίγμα για την αντιπαράθεση που θα υπάρξει στην κατά τα άλλα, κορυφαία και συναινετική κοινοβουλευτική διαδικασία. 

Δείτε τη σύγκρουση Τσιόδρα – Μάντζου στο Action 24 για τα μη κρατικά ΑΕΙ και την αναθεώρηση του άρθρου 16

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό