23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η κόπωση των εξαγωγών, η πόρτα της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τα υπεράκτια… deals ελληνικών και νορβηγικών εταιρειών – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Παρελθόν

Όταν τα σύννεφα μαζεύονται στο διεθνή ορίζοντα δεν υπάρχει περίπτωση να μην … «βρέξει» και στην Ελλάδα! Είναι περίπου αξιωματική αυτή η άποψη. Και αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά στον εξαγωγικό τομέα. Οι επιδόσεις των προηγούμενων, που η κάθε μία χρονιά έσπαγε το ρεκόρ της προηγούμενης, ανήκουν – δυστυχώς – στο παρελθόν! Η ευφορία των παλιών καλών ημερών έχει παρέλθει!

Από τον Απρίλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκαν οι εξαγωγείς της βόρειας ελλάδας στη διάρκεια του 2023 καταγράφηκε αρνητικό πρόσημο. Ηταν αναμενόμενο. Φάνηκε από τον περασμένο Απρίλιο η κόπωση – παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγικοί φορείς διατηρούσαν τη αισιοδοξία τους, έστω και σε λελογισμένα πλαίσια! Και προϊόντος του χρόνου η κόπωση μετατράπηκε σε μείωση….

Ο όγκος είναι μεγαλύτερος

Κι ενώ από μία πλευρά η μείωση των εξαγωγών ήταν αναμενόμενη, λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων, ωστόσο το ανησυχητικό είναι πως και χωρίς τα πετρελαιοειδή υπάρχει μείωση της αξίας τους. Μικρή βεβαίως, αλλά μείωση. Ετσι πέρυσι η αξία των εξαγωγών έχασε 1,071 δισ. ευρώ, μειώθηκε κατά 3%. Αν όμως λάβετε υπόψη σας ότι πέρυσι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ανατίμησαν τα προϊόντα τους – άλλη λίγο, άλλη πολύ – η μείωση του όγκου των εξαγωγών είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό είναι κακό! Κι ο φόβος που υπάρχει αφορά στη συνέχιση αυτής της τάσης!

Το ελαιόλαδο!

Κι η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη αν οι κατηγορίες «τρόφιμα» και «λίπη – έλαια» δεν αυξάνονταν κατά 9% και 37,1% αντιστοίχως. Είναι προφανές ότι η αύξηση της κατηγορίας «λίπη – έλαια» οφείλεται στην απογείωση των τιμών του ελαιολάδου, οι οποίες στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων έχουν δώσει σημαντικούς «πόντους» στην αξία των ελληνικών εξαγωγών.

Πρόβλημα

Η συνολική αύξηση των δύο κατηγοριών υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Αν δηλαδή οι δύο κατηγορίες παρέμεναν στα επίπεδα του 2022, η πτώση θα ήταν άνω των 2 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου η ανάπτυξη των εξαγωγών δεν μπορεί να βασίζεται ούτε μόνο σε δύο κατηγορίες, αλλά ούτε και σε πληθωριστικές προσδοκίες….

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Οι εναλλακτικές για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στερεύουν.

Και όπως όλα δείχνουν η υπόθεση της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της μάλλον αργεί ακόμη.

Και όπως σας έχω γράψει η HELLENiQ ENERGY που κατέχει το 35% της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου πιέζει είτε δημόσια είτε και σε συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς – όπως μαθαίνω – για την απεμπλοκή της.

Η λύση, όμως, δεν μπορεί να μην είναι «πακέτο» με την πώληση και του μεριδίου του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει και είναι στο 65%.

Η ΔΕΗ

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν χθες δημοσιεύματα που θέλουν να επιδιώκεται ή και να συζητιέται η συμμετοχή της ΔΕΗ στην εξαγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Πάντως, πηγές της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού με τις οποίες συνομίλησα διαψεύδουν οποιαδήποτε εμπλοκή της για την απόκτηση της άλλης κρατικής ενεργειακής εταιρείας.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η αναφορά τους: «Για τη ΔΕΗ ο τομέας φυσικού αερίου έχει τελειώσει. Μόνο η πράσινη ενέργεια είναι μπροστά και εκεί η διοίκηση παραμένει στοχοπροσηλωμένη για την ανάπτυξη της…»

Πιο σαφές, νομίζω, δεν γίνεται.

Υπεράκτια αιολικά

Πυκνώνουν οι «ζυμώσεις» για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα ενώ νέα dealς «ψήνονται» για συνεργασίες στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα, μόλις χθες ολοκληρώθηκε άλλη μια διήμερη επίσκεψη στη Νορβηγία ελληνικής αντιπροσωπείας στελεχών του κλάδου με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κ. Αριστοφάνη Στεφάτο. Στην αποστολή συμμετείχε η διοίκηση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) , στελέχη των ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Helleniq Energy Renewables, MORE (ο πράσινος βραχίονας της Motor Oil), Rokas Iberdrola, ETME (συγκεντρώνει ανεμολογικά δεδομένα), Faria Renewables, iWind Renewables, Watson Farley & Williams, ETME και FLOATMAST LTD.

Να σημειώσω ότι η Νορβηγία θεωρείται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Οι συναντήσεις

Το πρόγραμμα περιελάμβανε συναντήσεις με νορβηγικές επιχειρήσεις (π.χ. Simonsen Vogt Wiig, DNV, Source Galileo Norge και Moreld Ocean Wind) που είτε συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των υπεράκτιων πάρκων, είτε ενδιαφέρονται να διερευνήσουν την ελληνική αγορά για ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών. Άλλωστε, ήδη το κλάστερ Norwegian Offshore Wind (ΝΟW) διερευνά τις δυνατότητες ανάπτυξης ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας στα θαλάσσια αιολικά ενώ έχει δηλώσει ότι αναζητά συνεργασίες για κατασκευή ανεμογεννητριών στην Ελλάδα.

Υπουργείο Ενέργειας

Επίσης το πρόγραμμα περιελάμβανε συνομιλίες με εκπροσώπους του Νορβηγικού Υπουργείου Ενέργειας και της NVE (η ΕΔΕΥΕΠ της Νορβηγίας). Η πρόσφατη επιχειρηματική αποστολή ήταν συνέχεια της επίσκεψης νορβηγικών εταιρειών στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και της ελληνικής αποστολής στη Νορβηγία τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό