23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η κυβέρνηση και το «κίνημα της πετσέτας»

Ειδήσεις Ελλάδα

Πριν από ένα χρόνο θέλησαν να κάνω μια βουτιά σε μια παραλία της Κω, δίπλα από το πατρικό μου σπίτι. Πήρα την πετσέτα μου αλλά δεν μπορούσα να βρω που να την απλώσω. Μέχρι εκεί που έσκαγε το κύμα είχαν τοποθετηθεί ξαπλώστρες.

Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου οι επιχειρηματίες ζητούν να αξιοποιήσουν κάθε εκατοστό της παραλίας και ξέρουν ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν τη διάθεση να «κάνουν τα στραβά μάτια». Κάπως έτσι οι εκπτώσεις στη νομιμότητα δημιουργούν μια απαράδεκτη εικόνα.

Για να κάνεις μπάνιο ακόμα και μπροστά στο σπίτι σου, εκεί που κάποτε έβλεπες μόνο άμμο και τώρα μόνο ομπρέλες, θα πρέπει να πληρώσεις. Τουλάχιστον εκεί οι ιθαγενείς που θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους ελεύθερα αντιμετωπίζονται, ακόμα, με κατανόηση και όχι με μπράβους.

Υποστηρίζω το κίνημα της πετσέτας. Γιατί σε αντίθεση με άλλα κινήματα του παρελθόντος επιζητά τη νομιμότητα. Αυτό ένιωσα και εγώ όταν βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα δάσος από ξαπλώστρες που έφταναν μέχρι το κύμα. Δεν ήθελα να εξαφανιστούν οι ξαπλώστρες. Αλίμονο. Δεν είμαι της άποψης ότι στις παραλίες δεν χωρά η επιχειρηματικότητα.

Αλλά θα πρέπει να χωρά και η νομιμότητα. Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Άπλωμα πετσέτας και μπάνιο χωρίς να χρειαστεί, ντε και καλά, να πληρώσεις. Δεν γίνεται να μην υπάρχει το δικαίωμα σε αυτή την επιλογή. Δεν μπορεί να γίνονται εκπτώσεις στη μονιμότητα και πολύ περισσότερο να δικαιολογούνται από τη λογική «έλα μωρέ τώρα δύο μήνες έχουν και αυτοί οι άνθρωποι για να δουλέψουν».

Δεν είναι τυχαίο ότι το κίνημα της πετσέτας, που ξεκίνησε από την Πάρο, μέσα σε ελάχιστο χρόνο εξαπλώθηκε στη Νάξο, στη Σέριφο, στη Ρόδο και αλλού. Παντού υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι ακραίοι της μιας πλευράς που θέλουν να μην υπάρχει καμία οικονομική δραστηριότητα στον αιγιαλό. Το πρόβλημα είναι οι ακραίοι της άλλης πλευράς που βλέπουν την οικονομική δραστηριότητα και ως οδοστρωτήρα αυτονόητων και αδιαπραγμάτευτων δικαιωμάτων.

Υποστηρίζω το κίνημα της πετσέτας γιατί πιέζει την κυβέρνηση. Και απ’ ό,τι φαίνεται την πιέζει αποτελεσματικά. «Η Κοινωνία των Πολιτών πολλές φορές αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών η οποία όμως έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Υπάρχει ένα ερώτημα: Τι πάει να πει «επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών»; Δηλαδή; Τι διαδικασίες χρειάζεται να επιλυθούν για να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι;

Ο Πρωθυπουργός, με αφορμή τις παρανομίες σε παραλίες της Μυκόνου, θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι στη νομιμότητα δεν γίνονται εκπτώσεις. Και, πράγματι, υπήρξε παρέμβαση της Πολιτείας. Η οποία φαίνεται να εντείνεται. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του κινήματος της πετσέτας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό