31.2 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Η κυβέρνηση απορρίπτει τη σύγκριση Χαμάς-Ισραήλ

Ειδήσεις Ελλάδα

«Οι κατηγορίες του εισαγγελέα είναι σοβαρές και πρέπει να τεκμηριωθούν», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας και  απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σχολιάζοντας την εισήγηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος από τη μία πλευρά των ηγετών της παλαιστινιακής οργάνωσης και από την άλλη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού ‘Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Επισήμανε επιπλέον ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι «το δημοκρατικό σύστημα και το κράτος δικαίου του Ισραήλ, με την ισχυρή, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, θα ληφθεί υπ’όψιν από τους δικαστές προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα εκδώσουν τα εντάλματα».

Η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί για τη Γερμανία «κρατική επιταγή» και εθνικό συμφέρον

Ο πρέσβης του Ισραήλ στο Βερολίνο Ρον Πρόζορ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την εισήγηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ και σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» τόνισε ότι τώρα θα δοκιμαστεί «χωρίς ναι μεν, αλλά» η συνταγματική διακήρυξη, ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί για τη Γερμανία «κρατική επιταγή» και εθνικό συμφέρον.

This is outrageous! The German ‘Staatsräson’ is now being put to the test—no ifs or buts. This contrasts with the weak statements we hear from some institutions and political actors. The public statement that Israel has the right to self-defense loses credibility if our hands are… https://t.co/otONmN1ck5

— Ambassador Ron Prosor (@Ron_Prosor) May 21, 2024

«Η δήλωση, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα χάνει την αξιοπιστία της, αν μας δένουν τα χέρια όταν το ασκήσουμε. Ο εισαγγελέας εξισώνει μια δημοκρατική κυβέρνηση με τη Χαμάς, δαιμονοποιώντας και απονομιμοποιώντας το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό. Ο εισαγγελέας έχει απωλέσει τελείως την ηθική του πυξίδα. Η Γερμανία έχει την ευθύνη να ευθυγραμμίσει εκ νέου αυτήν την πυξίδα. Αυτή η επαίσχυντη πολιτική εκστρατεία θα μπορούσε να γίνει το καρφί στο φέρετρο της Δύσης και των θεσμών της. Μην επιτρέψετε να φθάσουμε έως εκεί!», αναφέρει ο Ισραηλινός διπλωμάτης στη δήλωσή του.

«Εσφαλμένη εντύπωση εξίσωσης» η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης Νετανιάχου-Χαμάς

Επιπρόσθετα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με το αίτημα του εισαγγελέα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους, δίνει την «εσφαλμένη εντύπωση εξίσωσης» μεταξύ της ηγεσίας της Χαμάς, από τη μία πλευρά, και της κυβέρνησης του Ισραήλ, από την άλλη.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποτελεί θεμελιώδες επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας, το οποίο η Γερμανία πάντα υποστήριζε.

Γερμανία: «Εσφαλμένη εντύπωση εξίσωσης» η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης Νετανιάχου-Χαμάς

Η Γερμανία σέβεται την ανεξαρτησία και τις διαδικασίες του, όπως και όλων των άλλων διεθνών δικαστηρίων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο και συνεχίζει αναφέροντας ότι το ταυτόχρονο αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των ηγετών της Χαμάς από την μία πλευρά και από την άλλη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού ‘Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, «δίνει την εσφαλμένη εντύπωση εξίσωσης».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό