21.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η Κοτταρίδη «απαντά» στην Αρβελέρ για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη δίνει τη δική της απάντηση σχετικά με το αν είναι θαμμένος στη Βεργίνα ο Μέγας Αλέξανδρος. «Ο καθένας έχει το βάρος της γνώμης του, εμείς έχουμε στοιχεία», ανέφερε αρχικά σχετικά με το θέμα που ήρθε στην επιφάνεια από δηλώσεις της διεθνούς φήμης Ελληνίδας βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ ότι ο τάφος που βρήκε ο Μανώλης Ανδρόνικος είναι του Αλέξανδρου και όχι του Φίλιππου.

Συνεχίζοντας, η κα Κοτταρίδη εξήγησε: «Στην επιστήμη έχουμε δύο κατηγορίες: τα δεδομένα και τα στοιχεία, τα οποία στην αρχαιολογική επιστήμη είναι υπαρκτά, τις ερμηνείες των στοιχείων και τις υποθέσεις….εμείς δουλεύουμε με στοιχεία και όχι με θεωρητικές προσεγγίσεις».

Όπως τόνισε η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, αρχαιολόγος και ανασκαφέας, το συγκεκριμένο μνημείο έχει μελετηθεί από ανθρωπολόγους και, όπως προέκυψε, ο συγκεκριμένος νεκρός στον συγκεκριμένο τάφο, διάγει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, επομένως αποκλείεται εξαρχής ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος πέθανε στα 33 του χρόνια και κατέληξε λέγοντας: «Πολύ θα χαιρόμασταν να τον είχαμε, εμείς κρατάμε ζωντανή τη μνήμη του».

Μιλώντας στην ΕΡΤ3, αποκάλυψε πως ως 20χρονη φοιτήτρια, η Αγγελική Κοτταρίδη έγινε μάρτυρας μίας συγκλονιστικής στιγμής για την αρχαιολογία που αποθηκεύτηκε στο βάθος της ψυχής της: της ανακάλυψης ενός βασιλικού τάφου, το 1977, με χρυσά τεχνουργήματα και όμορφες τοιχογραφίες, τον οποίο ο Μανόλης Ανδρόνικος, προσδιόρισε ως ταφικό μνημείο του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας.

Έχοντας κληρονομήσει τη δέσμευση του Ανδρόνικου, η κα Κοτταρίδη και η ομάδα της έχουν έκτοτε φέρει στο φως ένα βασιλικό ανάκτορο τρεις φορές το μέγεθος του Παρθενώνα, δεκάδες ακόμη βασιλικούς τάφους και πάνω από χίλιους κοινούς, όπως κι ένα θέατρο που πρέπει να ήταν ο τόπος δολοφονίας του Φιλίππου κατά τη διάρκεια μιας γαμήλιας γιορτής το 336 π.Χ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό