17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η κλιματική κρίση απειλεί το τέρας της λίμνης

Ειδήσεις Ελλάδα

Αντιμέτωπο με καταστροφή του βιοτόπου του φαίνεται πως βρίσκεται το τέρας του Λοχ Νες, καθώς η ξηρασία των τελευταίων μηνών απειλεί την περίφημη λίμνη του στη Σκωτία.

«Το Λοχ Νες αντιμετωπίζει ξηρασία σε επίπεδα ρεκόρ –και ο κόσμος πιστεύει ότι τα μυστήρια της διάσημης λίμνης μπορεί σύντομα να αποκαλυφθούν» γράφει η βρετανική Mirror.

Τον περασμένο μήνα, η στάθμη της μεγαλύτερης λίμνης της Βρετανίας έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990, καθώς μεγάλο τμήμα της χώρας πλήττεται από ξηρασία που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Η επιτροπή αλιευμάτων σολομού της περιφέρειας Νες προειδοποίησε ότι η στάθμη του ποταμού που τροφοδοτεί τη λίμνη βρίσκεται σε επίπεδα που συνήθως καταγράφονται στο τέλος του καλοκαιριού.

Ορισμένα τμήματα έχουν ήδη ξεραθεί, φαινόμενο που αν επεκταθεί θα μπορούσε να αποκαλύψει τα «μυστήρια» της λίμνης τους επόμενους μήνες, λέει η εφημερίδα.

Για τους κυνηγούς του τέρατος που βαφτίστηκε «Νέσι», η πτώση της στάθμης ήρθε την κατάλληλη στιγμή: αυτή την εβδομάδα, ο επιχειρηματίας Ντέιβ Φίσγουικ πρόσφερε αμοιβή 25.000 λιρών σε όποιον προσφέρει αποδείξεις για την ύπαρξη του πλάσματος.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, δεδομένου ότι οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το Λοχ Νες εκτιμάται ότι συνεισφέρουν στη βρετανική οικονομία περίπου 41 εκατομμύρια λίρες το χρόνο.

Οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη του τέρατος χρονολογούνται στον 6ο αιώνα, ωστόσο ο μύθος πήρε εκρηκτικές διαστάσεις το 1933, όταν η τοπική εφημερίδα The Inverness Courier δημοσίευσε μαρτυρίες για ένα «τερατώδες ψάρι», «θαλάσσιο ερπετό», ή δράκο».

Παρά τις έρευνες με σόναρ τη δεκαετία του 1960 και τις αναλύσεις DNA την περασμένη δεκαετία, το τέρας παραμένει άφαντο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό