25 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη και για τις… αναταράξεις στα αεροπλάνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η απίστευτος θάνατος ενός βρετανού επιβάτη της Singapore Airlines που εκτελούσε το δρομολόγιο Λονδίνο – Σινγκαπούρη ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ακραίων και σφοδρών αναταράξεων.

Επιστήμονες επιχείρησαν να δώσουν τη δική τους εκτίμηση καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τη σφοδρότητα.

Από το απίστευτο συμβάν τραυματίστηκαν ακόμη 30 επιβάτες της μοιραίας πτήσης με τα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα για το τι προκάλεσε την τραγωδία.

Σύμφωνα με επιβάτη, οι άνθρωποι εντός της καμπίνας εκτινάχθηκαν με τέτοια βιαιότητα που το κεφάλι τους χτύπησε στο ταβάνι. Δεκάδες άνθρωποι υπέστησαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του αεροσκάφους δείχνουν μία καμπίνα σπαρμένη με τρόφιμα, μπουκάλια και αποσκευές, ενώ οι μάσκες του οξυγόνου κρέμονται από το ταβάνι.

Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

Την δική τους εξήγηση έδωσαν από την πλευρά τους επιστήμονες οι οποίοι ανέφεραν ότι ένας από τους λόγους που θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοιου είδους σφοδρές αναταράξεις οι οποίες καθίστανται αόρατες στα αεροπορικά ραντάρ είναι η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με μελέτη του 2023, η ετήσια διάρκεια των αναταράξεων αυξήθηκε κατά 17% μεταξύ του 1979 και του 2020, ενώ οι πιο σπάνιες σοβαρές αναταράξεις αυξήθηκαν κατά 50%.

Ο Αντριου Ντέιβις, βρετανός επιβάτης, δήλωσε στο BBC Radio 5 ότι το αεροσκάφος «βυθίστηκε ξαφνικά» και «σχεδόν χωρίς προειδοποίηση» και ο ίδιος πίστεψε ότι επρόκειτο να συντριβεί. Περιέγραψε ότι είδε γύρω του ανθρώπους με τραύματα στο κεφάλι και αίμα στα αυτιά. «Οι αναταράξεις ήταν απίστευτα βίαιες».

Τι συμβαίνει με τις ζώνες ασφαλείας

Τον προβληματισμό τους όμως μοιράζονται τόσο επιστήμονες όσο και αεροσυνοδοί οι οποίοι επιμένουν ότι «Μόλις σβήσει το σήμα, οι περισσότεροι λύνουν αμέσως τις ζώνες ασφαλείας».

«Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη. Αλλά πιστεύω ότι γενικά οι επιβάτες δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα προφύλαξης», δήλωσε στο AFP ο Αντονι Μπρίκχαους, αμερικανός ειδικός αεροπορικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Αντριου Ντέιβις, «το αεροσκάφος έκανε βουτιά την ώρα που το σήμα για τις ζώνες μόλις είχε ανάψει».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό