20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Κίνα φιλοδοξεί να επιστρέψει δείγματα από τον Άρη νωρίτερα από τη NASA

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Κίνα θέλει να κλέψει τη δόξα της NASA, εκτοξεύοντας μια αποστολή επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη, η οποία θα φέρει πίσω αρειανό χώμα και πετρώματα περίπου δύο χρόνια πριν από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Προς το παρόν, πάντως, η αποστολή MSR της NASA για την επιστροφή δειγμάτων από τον Άρη αντιμετωπίζει μερικά προβλήματα.

Σύμφωνα με νέα αναφορά του Science Alert, η κινεζική διαστημική υπηρεσία θέλει να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μέσα στην επόμενη δεκαετία. Για την προετοιμασία της άφιξης των αστροναυτών στην επιφάνεια του Άρη, η Κίνα ευελπιστεί ωστόσο να ολοκληρώσει μια δική της επιστροφή δειγμάτων από τον κόκκινο πλανήτη.

Η συγκεκριμένη αποστολή θα είναι η τρίτη στο πλαίσιο του προγράμματος Tianwen της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας (CNSA) και γι’ αυτό θα ονομαστεί Tianwen-3. Η αποστολή θα περιλαμβάνει δύο εκτοξεύσεις το 2028, οι οποίες θα συλλέξουν δείγματα από την επιφάνεια του Άρη και στη συνέχεια θα τα επιστρέψουν στον πλανήτη κάποια στιγμή τον Ιούλιο του 2031.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν η Κίνα έχει προγραμματίσει κάτι μεγαλύτερο σχετικά με την αποστολή επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη, αλλά αν καταφέρει να το πραγματοποιήσει πριν από τη NASA, θα προκύψουν ορισμένες ενδιαφέρουσες προοπτικές. Δεν είναι μυστικό ότι η Κίνα εργάζεται σκληρά για να εδραιωθεί περισσότερο στον τομέα της εξερεύνησης του Διαστήματος, και η χώρα έχει πετύχει μερικά εντυπωσιακά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά, ορισμένες από αυτές τις διαστημικές αποστολές έχουν διακοπεί πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, όπως η αποτυχία του κινεζικού Zhurong rover να επιβιώσει από τον σκληρό χειμώνα του Άρη νωρίτερα φέτος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αφυπνιστεί μετά από μακρόχρονο λήθαργο στην επιφάνεια του πλανήτη. Ένα νέο έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η Κίνα εργάζεται επίσης πάνω σε νέους μεθόδους για την κατανόηση της ατμόσφαιρας του Άρη.

Εξοπλισμένη με το νέο μοντέλο της ατμόσφαιρας του Άρη, καθώς και με σχέδια για τη δική της αποστολή επιστροφής δειγμάτων στον Άρη, η Κίνα ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στην εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη. Μένει να δούμε πόσο καλά θα ωριμάσουν αυτά τα σχέδια.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό