23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Κίνα καταδικάζει τις αμερικανικές κυρώσεις που συνδέονται με τη φαιντανύλη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Κίνα κατέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιβολή κυρώσεων εναντίον κινεζικού δικτύου παραγωγής της φαιντανύλης, ενός δραστικού συνθετικού οπιοειδούς, που χρησιμοποιείται μεν στον ιατρικό τομέα ως παυσίπονο, αλλά λειτουργεί και ως ναρκωτική ουσία.

Η φαιντανύλη, ένα νόμιμο συνταγογραφούμενο παυσίπονο, αποτελεί πλέον προϊόν της αγοράς των ναρκωτικών.

Η φαιντανύλη είναι φθηνή, έως και 100 φορές πιο ισχυρή από τα φυσικά οπιοειδή και έως και 50 φορές από την ηρωίνη, ενώ είναι εξίσου θανατηφόρα.

Οι κυρώσεις αφορούν 28 άτομα και εταιρείες, κυρίως στην Κίνα, αλλά και στον Καναδά, στις οποίες πλέον απαγορεύεται η πρόσβαση στην αμερικανική χρηματοπιστωτική αγορά.

Η Κίνα δήλωσε ότι είναι «κατηγορηματικά αντίθετη» σε αυτές τις κυρώσεις, σε δελτίο τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η κρίση της φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τις ρίζες της στην ίδια τη χώρα», δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι εξέδωσε σχετική διαμαρτυρία.

Το θέμα των οπιούχων είναι ένας από τους πολλούς τομείς έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Συζητήθηκε μάλιστα από την Αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, κατά την επίσκεψή της στην Κίνα στα τέλη Αυγούστου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό