18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Ισπανική Ομοσπονδία αμφισβητεί τη νομιμότητα του σχεδίου των 2 δις της CVC στη LaLiga

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία ημέρα προτού οι σύλλογοι της LaLiga προγραμματίσουν να ψηφίσουν για το «Impulso Project», που θα δει την CVC να εισφέρει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρωτάθλημα, η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RFEF)εξέδωσε ανακοίνωση κατά της συγκέντρωσης κεφαλαίων και αμφισβήτησε τη νομιμότητα του εγχειρήματος, επικαλούμενη το ισπανικό Δίκαιο.

«Όπως έχουμε επισημάνει από τον περασμένο Αύγουστο, επαναλαμβάνουμε τη βαθύτατη αντίθεσή μας στο “La Liga Impulso Project”. Παρουσιάζεται με όρους που είναι ασυμβίβαστοι με το νομικό μας σύστημα και πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες ισπανικές αρχές δεν θα επιτρέψουν την εκτέλεσή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η RFEF πιστεύει ότι η παράδοση ενός μέρους του πρωταθλήματος σε μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων, δυνητικά θέτει σε κίνδυνο την αθλητική ακεραιότητα της διοργάνωσης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε λήψη αποφάσεων που δεν θα ήταν προς το συμφέρον ολόκληρου του ισπανικού ποδοσφαίρου.

«Από την RFEF έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του καθεστώτος διακυβέρνησης της ισπανικής αθλητικής νομοθεσίας. Το εν λόγω καθεστώς είναι ασυμβίβαστο με την είσοδο στη διαχείριση και την ανάληψη οικονομικής συμμετοχής στη La Liga από τρίτο μέρος, και πολύ λιγότερο από ένα ιδιωτικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων», υπογραμμίζεται.

Η RFEF υποστηρίζει επίσης ότι με τη συγκέντρωση των οικονομικών στους συλλόγους των δύο κορυφαίων κατηγοριών, οι σύλλογοι στα χαμηλότερα πρωταθλήματα θα μείνουν ακόμη πιο πίσω, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα σύστημα κλειστών πρωταθλημάτων που οριοθετείται από οικονομική ανισότητα.

Η οικονομική ενίσχυση στους συλλόγους που λαμβάνουν τη νέα χρηματοδότηση θα τους απομονώσει από τους υπόλοιπους, παρέχοντάς τους ένα άδικο οικονομικό πλεονέκτημα.

«Η LaLiga μπορεί να ανήκει και να τη διαχειρίζονται μόνο οι σύλλογοι που παίζουν στην Α΄ και τη Β΄ Εθνική Κατηγορία, χωρίς να βλάψουν με κανέναν τρόπο τις θεμιτές προσδοκίες των συλλόγων χαμηλότερου επιπέδου», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Αθλέτικ Μπιλμπάο επέκριναν το «Project Impulso» και δήλωσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος, πιστεύοντας ότι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές οικονομικές λύσεις.

Οι τρεις σύλλογοι έχουν καταλήξει σε μια πρόταση για δάνειο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την JP Morgan, την Bank of America και την HSBC, οι οποίες θα δανείζουν από κοινού τις ομάδες συλλόγους με επιτόκιο 2,5-3% για 25 χρόνια.

Ταυτόχρονα, οι προαναφερόμενες ομάδες ισχυρίζονται ότι αυτό είναι καλύτερο από το να πρέπει να εγκαταλείψουν ένα ποσοστό ιδιοκτησίας των εμπορικών δικαιωμάτων της LaLiga.

Οι σύλλογοι που έχουν συμφωνήσει να είναι μέρος του «Project Impluso» θα έχουν οικονομικούς ελέγχους στα χρήματα που λαμβάνουν και θα πρέπει να διαθέσουν το 70% του κεφαλαίου για την ανάπτυξη των υποδομών και την τεχνολογική καινοτομία, ενώ μόνο το 15% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά παικτών και το 15% για την αναδιάρθρωση του οικονομικού χρέους.

Η LaLiga είπε ότι το 90% του κεφαλαίου που θα επενδύσει η CVC θα πάει στους συλλόγους, αναφέροντας ότι τα νέα χρήματα «όχι μόνο θωρακίζουν την οικονομική βιωσιμότητα όλων των ισπανικών ποδοσφαιρικών συλλόγων, αλλά ανοίγουν επίσης ένα νέο παρόν και μέλλον γι΄ αυτούς, επιτρέποντάς τους να προχωρήσουν στην ανάπτυξή τους και στο μετασχηματισμός τους κατά μια δεκαετία».

Ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της LaLiga, δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρότζεκτ αυτό είναι η απάντηση στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Είναι μια στρατηγική συμφωνία που θα προσφέρει στους συλλόγους μας μεγαλύτερη ικανότητα, θα μεταμορφώσει το μοντέλο διοίκησης και θα τονώσει την απήχηση του ανταγωνισμού μας. Είναι η ώθηση που χρειαζόμαστε για να μετατρέψουμε τη LaLiga σε μια παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ψυχαγωγίας, που θα έχει την πιο ελκυστική ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό