23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Ιαπωνία δεν είναι μόνο σούσι: Tο εκλεκτό μενού των G7 – Από βόειο Wagyu και σάκε έως οκονομιγιάκι

Ειδήσεις Ελλάδα

Φωτ. αρχείου: ΑΡ

Στη Χιροσίμα υποδέχεται ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα τους ηγέτες των G7, των πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου, για τη διάσκεψη κορυφής που ξεκινά αύριο, Παρασκευή. 

Οι ηγέτες ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας και Καναδά θα συζητήσουν σχετικά με την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και για την προστασία τους από τον «οικονομικό εξαναγκασμό» που ασκεί η Κίνα, επιχειρώντας να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι σε Μόσχα και Πεκίνο.

Οι ηγέτες που θα φιλοξενηθούν για ένα τριήμερο στην πόλη που επλήγη για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας από ατομική βόμβα και έκτοτε αποτελεί σύμβολο ειρήνης, θα γευθούν τις τοπικές σπεσιαλιτέ της περιοχής. 

To περίφημο wagyu beef, από ιαπωνική ράτσα βοοειδών – Φωτ.: Shutterstock

Σύμφωνα με τον Guardian, στο μενού που θα απολαύσουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι, θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων οκονομιγιάκι, ένα πιάτο χαρακτηριστικό της Χιροσίμα που προέκυψε από όλεθρο του βομβαρδισμού τον Αύγουστο το 1945, αλλά και τα ντόπια τεράστια στρείδια. 

Οι παραγωγοί της Χιροσίμα πέρασαν μήνες προωθώντας την ένταξη των προϊόντων τους στα τέσσερα επίσημα γεύματα των δύο ημερών της συνόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικοδεσπότης, Φούμιο Κισίντα, παρενέβη προσωπικά για να διασφαλίσει πως το μενού θα ικανοποιούσε τις προσωπικές του προτιμήσεις. 

Οι ηγέτες θα κληθούν να γίνουν μύστες του λεγόμενου γουασόκου (Washoku, η κουλτούρα που βασίζεται σε ένα συνδυασμό ικανοτήτων, γνώσης και πρακτικής και η παράδοση που συνδέεται με την παρασκευή, την επεξεργασία, την ετοιμασία, αλλά και την κατανάλωση φαγητού). 

Το Σάββατο, όταν ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο δεύτερος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος μετά τον Μπαράκ Ομπάμα που θα επισκεφτεί το Μνημείο Ειρήνης, το γεύμα εργασίας θα περιλαμβάνει μαριναρισμένο σολομό, ιαπωνική σκορπίνα και μπαλοτίνα κοτόπουλου, με σεμιφρέντο λεμονιού με κρέμα εσπεριδοειδών και σάκε.

To πιάτο-σήμα κατατεθέν της Χιροσίμα, το οκονομιγιάκι – Φωτ.: Shutterstock

Το δείπνο εργασίας θα πραγματοποιηθεί σε ένα ριοκάν (σ.σ παραδοσιακά καταλύματα της Ιαπωνίας) στο νησάκι Μιγιατζίμα της Χιροσίμα. Το δείπνο θα ανοίξει με θαλασσινά από τα την Εσωτερική Θάλασσα της Ιαπωνίας και σούπα τσιπούρας, ενώ το κύριο μενού θα περιλαμβάνει βόειο Χιροσίμα και σούσι από χέλι και επιδόρπιο με παραδοσιακά γλυκά της περιοχής. 

Κάποια στοιχεία του μενού, ωστόσο, ίσως αποδειχτούν πρόκληση για τους λιγότερο τολμηρούς ουρανίσκους ή τους «άμαθους» στο γουακάκου ηγέτες. Μεταξύ άλλων, θα σερβιριστούν ρίζες κολοκασίας και αχινοί γεμιστοί με natto (φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, με πικάντικη μυρωδιά και κολλώδη υφή) που παρασκευάζονται σε βουδιστικό ναό του Κιότο, αλλά και το πιάτο-κατατεθέν της Χιροσίμα, το οκονομιγιάκι (σ.σ ένα στριτ φουντ μεταξύ κρέπας και ομελέτας που περιέχει λαχανικά, κρεατικά, θαλασσινά ή ό,τι επιλέξει ο ενδιαφερόμενος). 

Ωστόσο, οι πιο εξοικειωμένοι με τις ιαπωνικές γεύσεις, είναι βέβαιο πως θα εκτιμήσουν το περίφημο βόειο wagyu, τα ενταμάμε, το μίσο και φυσικά το σάκε (το αλκοολούχο ποτό που προέρχεται από ζύμωση ρυζιού) το οποίο θα συνοδεύει όλα τα γεύματα.

Ο Κισίντα που εκλέγεται στην περιφέρεια της Χιροσίμα, φέρεται πως είχε βασικό ρόλο στην επιλογή των πιάτων, συνεργαζόμενος εδώ και μήνες με παραγωγούς και σεφ από την πόλη. 

: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό