22.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Η ζημιά του Daniel σε σούπερ μάρκετ, τι ισχύει με τα έργα στη Θεσσαλία και τα καλώδια του Τσάφου – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Και αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Σοβαρές ζημιές έχουν πάθει και αλυσίδες σούπερ μάρκετ από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, με την διαφορά όμως ότι τα καταστήματα τους είναι ασφαλισμένα και το κόστος της ζημιάς θα καλυφθεί. Μία εξ αυτών, με εκτεταμένο δίκτυο στην περιοχή υπολογίζει την κόστος στο περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Το πρόβλημα, όπως μου έλεγαν, δεν είναι στο ύψος της ζημιάς, αλλά στο γεγονός ότι – επειδή συμβαίνει για δεύτερη φορά – οι ασφαλιστικές εταιρείες, ενδεχομένως, να αυξήσουν τα ασφάλιστρα τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα είναι και το πραγματικό κόστος τελικά!

Μειώσεις τιμών!

Άλλες όμως αλυσίδες – στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης – ανακοίνωσαν ότι τα καταστήματα τους στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας μειώνουν τις τιμές των προιόντων τους κατά 20% για τις επόμενες ημέρες. Το ανακοίνωσε η μία και επειδή και η δεύτερη έχει μεγάλο δίκτυο στην περιοχή, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, ακολούθησε. Δεν είναι κακό. Το αντίθετο!

————————-

Τα έργα στη Θεσσαλία

Επειδή επικρατεί μια σύγχυση αναφορικά με τα έργα που έγιναν και δεν έγιναν μετά τον «Ιανό» στην περιοχή της Θεσσαλίας πηγές μου διευκρίνιζαν τα εξης:

Φράγματα

Στην περιοχή της Θεσσαλίας ουδέποτε ανατέθηκε στην ΤΕΡΝΑ εργολαβία φράγματος, ούτε καθαρισμός ή οποιαδήποτε εργασία σε σχέση με φράγματα.

ΙΑΝΟΣ

Σε ό,τι αφορά τα έργα αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» το 2020 στις υφιστάμενες οδικές και σε λοιπές υποδομές, ισχύουν τα ακόλουθα, όπως πάλι μου εξηγούσαν αρμόδιες πηγές: Τα έργα που ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ το 2021 δεν αφορούν αντιπλημμυρικά έργα αλλά την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε συγκεκριμένα τμήματα του υπεραστικού επαρχιακού οδικού δικτύου και την επαναφορά τους στην προ «ΙΑΝΟΣ» κατάσταση.

—————

Δίκτυα και πράσινη μετάβαση

Η αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η κατασκευή νέων «λεωφόρων» μεταφοράς ρεύματος στην Ευρώπη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στην προσπάθεια της Γηραιάς Ηπείρου για την πράσινη μετάβαση.

Έτσι σε επίπεδο Βρυξελλών και Διαχειριστών Ενέργειας έχει σημάνει συναγερμός για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση νέων έργων.

Ο ENTSOE-E, ο ευρωπαϊκός φορέας που εκπροσωπεί τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, διοργάνωσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας φόρουμ με θέμα «Future ofour Grids – Accelerating Europe’s energy transition». Στα ελληνικά ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Το μέλλον των δικτύων μας – Επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης».

Ο κ. Ν. Τσάφος

Στο φορουμ συμμετείχε ο σύμβουλος για ενεργειακά θέματα του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Νίκος Τσάφος.

Όπως υποστηρίζει με ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (LinkedIn) η εκδήλωση «βασίστηκε στο non-paper που παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Μαρτίου 2023, το οποίο αργότερα επικυρώθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας 14 κρατών μελών. Στόχος μας όλο αυτό το διάστημα ήταν να αυξήσουμε το επίπεδο της πολιτικής προσοχής στα δίκτυα», εξήγησε ο κ. Τσάφος, ο οποίος ήταν και ο συντάκτης αυτού του non paper.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ενεργειακά θέματα αναφέρει μεταξύ άλλων σημεία της τοποθέτησης του στο φόρουμ όπως «το αίτημα που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στον τομέα». Και αυτό περιλαμβάνει τις προκλήσεις για τη δημιουργία περισσότερων δικτύων και με γρήγορους ρυθμούς, η ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής, η διασυνδέσεις με τους γείτονες και η διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος με την ενσωμάτων περισσότερων ΑΠΕ.

Ο κ. Τσάφος στάθηκε επίσης στην αναγκαιότητα της συνδεσιμότητας Βορρά – Νότου «συνδυάζοντας την ηλιόλουστη Μεσόγειο με τον άνεμο στη Βόρεια Θάλασσα», είπε εννοώντας τη μεταφοράς πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Τέλος έδωσε και τις προοπτικές των υπό ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στο Αιγαίο.

Σχέδιο το οποίο, όπως, μαθαίνω έχει πολύ δρόμο μπροστά του, όπως φυσικά και η ανάπτυξη όλων των διασυνδέσεων μεταξύ της Ε.Ε.

Ψηφιοποίηση

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρει μεταξύ άλλων σημεία της τοποθέτησης του στο φόρουμ όπως «το αίτημα που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στον τομέα». Και αυτό περιλαμβάνει τις προκλήσεις για τη δημιουργία περισσότερων δικτύων και με γρήγορους ρυθμούς, η ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής, η διασυνδέσεις με τους γείτονες και η διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος με την ενσωμάτων περισσότερων ΑΠΕ.

Βορράς – Νότος

Ο κ. Τσάφος στάθηκε επίσης στην αναγκαιότητα της συνδεσιμότητας Βορρά – Νότου «συνδυάζοντας την ηλιόλουστη Μεσόγειο με τον άνεμο στη Βόρεια Θάλασσα», είπε εννοώντας τη μεταφοράς πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Τέλος έδωσε και τις προοπτικές των υπό ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στο Αιγαίο.

Σχέδιο το οποίο, όπως, μαθαίνω έχει πολύ δρόμο μπροστά του, όπως φυσικά και η ανάπτυξη όλων των διασυνδέσεων μεταξύ της Ε.Ε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό