23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

η Ε.Ε. μπορεί να καταργήσει το geoblocking ροής

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια πιθανή επανάσταση διαφαίνεται στον ορίζοντα για τον κόσμο του ποδοσφαίρου και ειδικότερα για τις πλατφόρμες ροής.

Μια πρόταση που μελετάται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη χρήση του περιεχομένου ροής, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που συνδέεται με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα.

Ποια είναι αυτή η πρόταση; Να εξαλειφθεί πλήρως το λεγόμενο geoblocking, δηλαδή η τεχνολογία που περιορίζει την πρόσβαση σε συγκεκριμένο περιεχόμενο ή πλατφόρμες με βάση τη γεωγραφική θέση τού χρήστη.

Η πρόταση προέρχεται από την ευρωβουλευτή Κάρεν Μέλχιορ (Δανία), η οποία ζητά νέα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι γλωσσικές μειονότητες, οι διασυνοριακές κοινότητες και οι πολίτες που μετακομίζουν μόνιμα σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό μέσω της μητρικής γλώσσας τους.

«Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σημαντικό στις παραμεθόριες περιοχές και για τις γλωσσικές μειονότητες σε ολόκληρη την Ε.Ε., για παράδειγμα, στο Βέλγιο, όπου η γερμανόφωνη κοινότητα είναι όλο και πιο αποκομμένη από ταινίες και σειρές στα γερμανικά», εξήγησε η Μέλχιορ μιλώντας στους Brussels Times.

Ήδη το 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ της παύσης του γεω-μπλοκαρίσματος για πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί στις υπηρεσίες ροής.

Τώρα, ωστόσο, οι βουλευτές φαίνεται να ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, σε σημείο που την Τετάρτη εγκρίθηκε έκθεση η οποία θα μπορούσε να επεκτείνει τη ρύθμιση του geoblocking στις οπτικοακουστικές υπηρεσίες.

Σε απάντηση στην έγκριση της έκθεσης, η Διεθνής Ομοσπονδία Διανομέων και Εκδοτών Κινηματογράφου (FIAD) «λυπάται βαθύτατα» για την ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι το geoblocking «χρησιμεύει ως θεμέλιο για την υποστήριξη και την καλλιέργεια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας οπτικοακουστικών ταινιών».

«Τα ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά κύματα και οι δίσκοι Blu-ray δεν σταματούν στα σύνορα στην Ευρώπη, οπότε γιατί να το -on-demand θα έπρεπε να το κάνει;», πρόσθεσε η Μέλχιορ, τονίζοντας επίσης πόσο πολλές σειρές έχουν ήδη επιτυχία σε όλη την ΕΕ, όπως η ισπανική La casa de papel.

«Αυτό απαιτούν σήμερα οι πολίτες: οι καταναλωτικές συνήθειες των μέσων ενημέρωσης αλλάζουν και οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν μαζί τους», κατέληξε η ευρωβουλευτής.

Πρόκειται για μια καινοτομία που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη χρήση του περιεχομένου ροής, ιδίως αυτών που συνδέονται με το ποδόσφαιρο: εάν εγκρινόταν θα επέτρεπε στους χρήστες να μπορούν επίσης να εγγραφούν σε ευρωπαϊκές πλατφόρμες για να παρακολουθούν live περιεχόμενο, επιλέγοντας εκείνη που προσφέρει συνδρομή σε καλύτερη τιμή.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα μπορούσε να ψηφίσει επί της πρότασης σύντομα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό