19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η Ευρ. Εισαγγελία διενεργεί έρευνες και συλλαμβάνει τέσσερα άτομα για απάτη ΦΠΑ 60 εκατ. στη Γαλλία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Παρίσι (Γαλλία) διεξήγαγε έρευνες και συνέλαβε τέσσερις υπόπτους στη δυτική Γαλλία, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη απάτη περί ΦΠΑ περίπου € 60 εκατ. Πάνω από 12,5 εκατομμύρια ευρώ κατασχέθηκαν σε περιουσιακά στοιχεία, τραπεζικούς λογαριασμούς και χρηματοπιστωτικά μέσα στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με έγγραφα, δεδομένα και συσκευές αποθήκευσης πολυμέσων.

Η έρευνα της EPPO βασίζεται σε έκθεση που εκδόθηκε από τη γαλλική γενική διεύθυνση τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης (Direction Générale des Douanes et Droits Indirects, DGDDI), η οποία αναφέρει ύποπτες συναλλαγές μιας εταιρείας με έδρα τη δυτική Γαλλία.

Εικάζεται ότι οι ύποπτοι δημιούργησαν ένα σύστημα απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που αφορούσε την εξαγωγή αγαθών από τη Γαλλία σε χώρες εκτός ΕΕ. Οι ύποπτοι προφανώς δημιούργησαν πλαστά έγγραφα και δηλώσεις στο όνομα εικονικών εταιρειών, τις οποίες ίδρυσαν με αποκλειστικό σκοπό να επωφεληθούν από επιστροφές ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πλαστά έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν την εικόνα των εμπορευμάτων που εξάγονται, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί καμία πραγματική συναλλαγή. Για τη λήψη της επιστροφής του ΦΠΑ, ένας πάροχος υπηρεσιών ασχολήθηκε με τα έγγραφα για την επιστροφή και την πραγματική μεταφορά των χρημάτων.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, μόλις έγινε η μεταφορά της επιστροφής του ΦΠΑ, το ποσό μεταφέρθηκε σε πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, όλοι αυτοί οι τραπεζικοί λογαριασμοί υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν με ψευδείς ταυτότητες που δημιούργησαν οι ύποπτοι και στο όνομα εικονικών εταιρειών που είχαν ιδρύσει.

Τα αποδεικτικά στοιχεία αυτής της ποινικής έρευνας, η οποία υποστηρίχθηκε από την υπηρεσία οικονομικής δικαστικής έρευνας (Service d’Enquêtes Judiciaires des Finances) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, δείχνουν ότι οι ύποπτοι απάτησαν περίπου 60 εκατ. ευρώ σε επιστροφές ΦΠΑ, ενώ δραστηριότητες φέρεται να ξεκίνησαν το 2020.

Σε αυτό το στάδιο, ένα άτομο υπόκειται σε περιοριστικά μέτρα προσωπικής ελευθερίας ή προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης καταβολής εγγύησης 300.000 ευρώ μετά την κοινοποίηση της απόφασης για πιθανές κατηγορίες απάτης ΦΠΑ, τελωνειακής απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια γαλλικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό