14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η Ευρώπη σκέφτεται αναδρομικούς δασμούς…

Ειδήσεις Ελλάδα

Από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους η Κομισιόν διενεργεί μία εξονυχιστική έρευνα ώστε να διαπιστώσει αν τα κινέζικα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα υιοθετούν πρακτικές οι οποίες δεν συμφωνούν με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ως εκ τούτου, αν πρέπει να επιβληθούν οι ανάλογοι δασμοί ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί με τον δέοντα τρόπο στην αγορά. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο αλλά προκαταρκτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι τα κινέζικα ηλεκτρικά επιδοτούνται από την κινέζικη κυβέρνηση και ότι οι εισαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 14% από τότε που άνοιξε η έρευνα επίσημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, η Κομισιόν σχεδιάζει να ξεκινήσει τις ταξινομήσεις εισαγωγών των κινέζικων αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων στα τελωνεία και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιβάλλει τους ανάλογους εισαγωγικούς δασμούς αν τελικά η έρευνα καταλήξει στο ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι αποδέκτες κρατικών επιδοτήσεων. Οι ταξινομήσεις θα ξεκινήσουν μία ημέρα μετά την δημοσίευση του πλάνου στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Για την ιστορία, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι είναι απογοητευμένο από την κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η αύξηση στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντικατοπτρίζει μία αύξηση στην ζήτηση για τέτοιου είδους οχήματα στην Ευρώπη. Δεν δήλωσε ωστόσο αν προτίθεται να απαντήσει με κάποιον τρόπο, υποδεικνύοντας ενδεχομένως μία στάση αναμονής από την πλευρά της Κίνας ώστε να ανακοινωθούν επίσημα οι ενέργειες της Ε.Ε. επί του θέματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατασκευαστές όπως η BYD και η MG έχουν ήδη αρχίσει να ασκούν πιέσεις στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό προσφέροντας προσιτά ηλεκτρικά ενώ άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η BYD όχι μόνο προσπέρασε την Tesla στα τέλη του περασμένου έτους για να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως, αλλά έχει αποκτήσει και δικά της πλοία για την μεταφορά των προϊόντων της σε ολόκληρο τον κόσμο και σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στην Ουγγαρία για να βελτιώσει περαιτέρω την θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό