16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Ευρώπη λέει όχι στην κυβερνητική πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι πιέσεις για πρόσβαση στις end-to-end κρυπτογραφημένες επικοινωνίες από τις αρχές επιβολής του νόμου είναι έντονες σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, η εφαρμογή τέτοιων νόμων, τουλάχιστον στην Ευρώπη, θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι ήταν μέχρι τώρα. Όπως αναφέρει το The Register, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) έκρινε ότι η νομοθεσία που απαιτεί την αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης, ουσιαστικά τη δημιουργία μιας «κερκόπορτας» που θα επιτρέπει την κυβερνητική πρόσβαση, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι αρχές επιβολής του νόμου επιθυμούν αυτή την πρόσβαση για να διερευνούν ευκολότερα και με μεγαλύτερη επιτυχία υποθέσεις τρομοκρατίας, εμπορίας ανθρώπων ή παιδικής πορνογραφίας. Ωστόσο, η παροχή τέτοιας πρόσβασης σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες απαιτεί την αποδυνάμωση της τεχνολογίας κρυπτογράφησης – για κάθε χρήστη. Επιπλέον, η υλοποίηση μιας τέτοιας «τρύπας» ανοίγει ταυτόχρονα και μια πόρτα για τους επίδοξους χάκερς, οι οποίοι σίγουρα θα προσπαθήσουν να την παραβιάσουν από τη στιγμή που υπάρχει ένα τέτοιο αδύναμο σημείο.

Η απόφαση του ECHR είναι το αποτέλεσμα της υπόθεσης Podchasov κατά Ρωσίας από το 2019. Η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) απαίτησε πρόσβαση στην end-to-end κρυπτογραφημένη συνομιλία μέσω Telegram του πολίτη της χώρας Anton Valeryevich Podchasov. Η Telegram αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την εντολή αποκάλυψης βάσει της ρωσικής νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι ήταν τεχνικά αδύνατο να εκτελεστεί χωρίς τη δημιουργία μιας κερκόπορτας που θα αποδυνάμωνε τον μηχανισμό κρυπτογράφησης για όλους τους χρήστες.

Βέβαια, η Ρωσία έχει αποκλειστεί πλέον από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και πάλι, η απόφαση είναι σημαντική για τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης και το Ηνωμένο Βασίλειο. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το ECHR δεν αποτελεί θεσμό της ΕΕ αν και τα κράτη μέλη έχουν υπογράφει τη συμφωνία και θεωρητικά ενεργούν τηρώντας τους κανόνες της.

Είναι γνωστό ότι η ΕΕ ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο που ονομάζεται Chat Control και τον περασμένο Νοέμβριο το Ευρωκοινοβούλιο είχε συμφωνήσει να αφήσει ως έχει την end-to-end κρυπτογράφηση. Παρόλα αυτά, δεν έχει αποκλείσει επίσημα το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτής της κερκόπορτας και γι’ αυτό είναι σημαντική η απόφαση του ECHR που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τυχόν δεύτερες σκέψεις από την ΕΕ.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό