19 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

«Η Ευρώπη επιστρέφει στη χειρότερη περίοδο της τρομοκρατίας»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ACTION 24 και την Εύη Φραγκάκη, όπου απάντησε στα «καυτά» θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και τους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Ενρίκο Λέτα μίλησε για την τρομοκρατία που «επιστρέφει» στην Ευρώπη, τον πληθωρισμό που εξαπολύει τη «χειρότερη επίθεση στις μεσαίες και τις φτωχότερες τάξεις» αλλά και για τη μετανάστευση όπου απαιτείται -κατά τον ίδιο- ένα «νέο πλαίσιο» αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι πολύ τρομοκρατημένοι, ανησυχούν για ό,τι συμβαίνει και υπάρχει φόβος. Επιστρέφουμε 5, 7, 8 χρόνια πίσω στη χειρότερη περίοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Τι συνέβη στο Ισραήλ, η τρομοκρατία από τη Χαμάς, ήταν πραγματικά απαράδεκτη και πιστεύω ότι πρέπει να την καταδικάσουμε χωρίς καμία αμφιβολία», τόνισε αρχικά.

Συνεχίζοντας ο Ιταλός πολιτικός είπε: «Γι’ αυτό πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ενότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να αντισταθούμε στην τρομοκρατία αλλά πρέπει επίσης να έχουμε κοινές ενέργειες για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία. Για παράδειγμα, η συνεργασία μετά των υπηρεσιών πληροφοριών είναι πολύ σημαντική. Ίσως μέχρι τώρα δεν είχε δοθεί πολλή σημασία σε αυτή τη συνεργασία λόγω του κατακερματισμού που βλέπουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο φόβος για νέα οικονομική κατάρρευση

Ο Ενρίκο Λέτα εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει μια απειλή, η τρομοκρατία, στην οποία «πρέπει να αντιταχθούμε» και «πρέπει να είμαστε ενωμένοι και πιο αποτελεσματικοί». «Διότι οι φόβοι που έχουν οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη είναι ένα από τα κύρια προβλήματα για τη μελλοντική επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο φόβος, η αστάθεια, η τρομοκρατία μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομική κατάρρευση», συμπλήρωσε.

«Το κύριο πρόβλημα πιστεύω είναι αν ο πόλεμος, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, συνεχιστεί.Επειδή αυτός ο πόλεμος ήταν ο λόγος που ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η αύξηση του πληθωρισμού ήταν η χειρότερη επίθεση στις μεσαίες και τις φτωχότερες τάξεις», υπογράμμισε.

«Ξέρετε ο πληθωρισμός είναι ο πιο άνισος φόρος, επειδή ο πληθωρισμός δεν επιτίθεται και δεν χτυπά το πλουσιότερο και το φτωχότερο κομμάτι της κοινωνίας με τον ίδιο τρόπο. Το φτωχότερο κομμάτι της κοινωνίας δέχεται μεγαλύτερη επίθεση από τον πληθωρισμό», τόνισε και εξήγησε τη θέση του λέγοντας: «Γι’ αυτό πρέπει να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό και ο μόνος τρόπος είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο και τις συνέπειές του. Διότι οι κύριες συνέπειες είναι στο κόστος της ενέργειας».

«Μπαίνουμε ξανά στο χειμώνα. Ο τελευταίος χειμώνας ήταν μια θετική έκπληξη επειδή περιμέναμε καταστροφές όσον αφορά το κόστος της ενέργειας αλλά τα πράγματα ήταν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Οι προσδοκίες ήταν πολύ χαμηλές. Φέτος περιμένουμε τα αποτελέσματα αλλά φυσικά για τον λαό μας, για τους Έλληνες, και για τον λαό σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το κόστος της ενέργειας είναι το πρώτο επίπεδο πληθωρισμού που αλλάζει τη ζωή σας. Οπότε πιστεύω ότι αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Ελλάδα και Ιταλία επλήγησαν περισσότερο

Σε ερώτηση για την οικονομική ύφεση που απειλεί να διευρύνει το χάσμα Βορρά – Νότου, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός απάντησε: «Ισχύει και καλά κάνετε και το θέτετε. Διότι είναι σαφές ότι η Ελλάδα και η Ιταλία ήταν οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση πριν από 12 χρόνια. Μετά την κρίση καταφέραμε να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες λόγω της προσπάθειας και της αλληλεγγύης από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αλλά αν σήμερα ξαναρχίζουμε αυξάνοντας το χάσμα, πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα και οι βόρειες χώρες, η Γερμανία και οι βόρειες χώρες, με περισσότερο περιθώριο για να ενισχύσουν την οικονομία, θα έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να ξεπεράσουν την κρίση -και φυσικά είμαστε χαρούμενοι αν ξεπεράσουν την κρίση, αλλά αν κατακερματίσουν την Ευρώπη και δημιουργήσουν διαφοροποίηση με το υπόλοιπο της Ευρώπης, η μόνη αγορά που είναι το διαμάντι μας, το ενωμένο μας διαμάντι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα υποφέρει πολύ και η μόνη αγορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η δύναμη της Ευρώπης», σημείωσε.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό και την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Ενρίκο Λέτα ανέφερε: «Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Το θέμα είναι ίσως το πιο σημαντικό σε ό,τι αφορά τον τρόπο να δώσουμε ένα μέλλον στην ήπειρό μας και να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας».

Συνέχισε λέγοντας: «Ξέρετε, η Ευρώπη είχε πολλές κρίσεις τα τελευταία 15 χρόνια και μάθαμε μαθήματα από όλες τις διαφορετικές κρίσεις, εκτός από τις μεταναστεύσεις. Στις μεταναστεύσεις, έχουμε ακόμη το ίδιο εργαλείο των 15 ετών και δεν είναι αρκετό. Δεν έχουμε νέο εργαλείο για να δοκιμάσουμε νέους κανόνες, νέα χρήματα για να παρεμβαίνουμε, να βοηθούμε τις χώρες των συνόρων.Πιστεύω ότι είναι αδύνατο να έχουμε μια λύση με την ομοφωνία όλων των 27 χωρών. Είναι αδύνατο γιατί υπάρχουν χώρες που έχουν μια εντελώς διαφρετική προσέγγιση από εμάς. Όταν λέω εμάς, εννοώ Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, γιατί έχουμε τη θάλασσα, έχουμε τα σύνορα».

Ενισχυμένες συνεργασίες

Υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη του είναι αδύνατο να βρεθεί μια λύση με ομοφωνία. «Πιστεύω πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις ενισχυμένες συνεργασίες. Πρέπει να δουλέψουμε 20, 18, 22 χώρες λέγοντας ότι συμφωνούμε σε μια επιλογή για πολιτικές μετανάστευσης και να προχωρήσουμε. Διαφορετικά, θα περιμένουμε πάντα για την Ουγγαρία ή άλλη χώρα, και θα είμαστε πάντα μπλοκαρισμένοι» Οι πολίτες μας θα είναι κατά της Ευρώπης γιατί θα βρίσκουν την Ευρώπη αναπολεσματική σε αυτό και δεν θα είναι μόνο ένα πρόβλημα αναποτελεσματικότητας αλλά και έλλειψης ανθρωπιάς, γιατί πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν στη θάλασσα, και είναι απαράδεκτο για εμάς», εξήγησε.

Κλείνοντας τη συνέντευξη είπε: «Φυσικά το επίπεδο αυξάνεται και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο νόμιμης μετανάστευσης γιατί η έλλειψη πλαισίου νόμιμης μετανάστευσης είναι ένας από τους λόγους που όλα μετατρέπονται σε παράνομα. Κι όταν είναι παράνομα είναι καταστροφή».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό