22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διενήργησε επιτόπια έρευνα σε εγκληματική οργάνωση ύποπτη για απάτη ΦΠΑ 40 εκατομμυρίων ευρώ με ελαστικά

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στο Τορίνο (Ιταλία), πραγματοποιήθηκαν εχθές αρκετές κατ’ οίκον έρευνες, συλλήψεις και κατασχέσεις, στο πλαίσιο έρευνας για  απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ με ελαστικά.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) από τη Γένοβα, τη Φότζια και τη Ρώμη, πραγματοποίησε τις έρευνες, τις κατασχέσεις και τις συλλήψεις. Δύο άτομα συνελήφθησαν, δύο τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και ένας άλλος ύποπτος δεν επιτρέπεται να φύγει από τον δήμο του. Το Δικαστήριο της Φότζια διέταξε επίσης το πάγωμα σχεδόν 40 εκατομμυρίων ευρώ και η Guardia di Finanza προχώρησε σε κατάσχεση 47 τραπεζικών λογαριασμών, 11 ακινήτων, τεσσάρων αυτοκινήτων και 56.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, το Γραφείο καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο (Office anti-cybercriminalité, OFAC) της γαλλικής δικαστικής αστυνομίας (Direction nationale de la police judiciaire, DNPJ) έκλεισε πολλούς ιστότοπους για να αποτρέψει περεταίρω ύποπτη εμπορική δραστηριότητα. Η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών συνεχίζεται.

Στο στόχαστρο της EPPO βρίσκεται μια ύποπτη εγκληματική οργάνωση, που συνδέεται με οικογενειακούς δεσμούς, που δραστηριοποιείται στην ηλεκτρονική πώληση ελαστικών για αυτοκίνητα και άλλα μηχανοκίνητα οχήματα.

Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, οι ύποπτοι δημιούργησαν μια πληθώρα εταιρειών που φαινομενικά εδρεύουν σε διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ για να επωφεληθούν από τους κανόνες της ΕΕ για τις διασυνοριακές συναλλαγές, καθώς αυτές απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Γίνεται αντιληπτό ότι στην πραγματικότητα, οι εταιρείες λειτουργούσαν στην Ιταλία και φέρεται να συνέταξαν πλαστά τιμολόγια και λογιστικά έγγραφα για να προσποιηθούν ότι είχαν έδρα στο εξωτερικό.

Η ύποπτη εγκληματική οργάνωση που ερευνάται ενεπλάκη σε διαδικτυακή πώληση ελαστικών, χρησιμοποιώντας το μοντέλο drop-shipping όπου τα εμπορεύματα αποστέλλονται στον πελάτη απευθείας από τον προμηθευτή. Λόγω αυτού του μοντέλου πώλησης, ο πωλητής δεν χρειάζεται κανένα φυσικό κατάστημα ή αποθήκευση.

Εικάζεται ότι, από το 2017, οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν μια αλυσίδα εικονικών εταιρειών σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ για να πουλήσουν ελαστικά σε πελάτες στην Ιταλία μέσω διαφόρων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι εικονικές εταιρείες με έδρα τις Κανάριες Νήσους (Ισπανία) ήταν οι επίσημοι πωλητές των ελαστικών. Τα ελαστικά προέρχονταν από νόμιμους Ευρωπαίους προμηθευτές και στη συνέχεια παραδίδονταν απευθείας στους πελάτες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εμπορικές πράξεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς είσπραξη ή επιστροφή ΦΠΑ σε κάποιο κράτος μέλος της Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα, τα ελαστικά πωλήθηκαν σε πολύ προσοδοφόρες τιμές, προκαλώντας απώλεια ΦΠΑ σχεδόν 40 εκατ. ευρώ σε  τζίρο 178 εκατ. ευρώ.

Όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ιταλικά δικαστήρια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό