16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

«Η ευλογία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών δεν είναι βλασφημία»

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση με την οποία επιτρέπεται στους ιερείς να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια  προχώρησε το Βατικανό, που τονίζει ότι αυτό δεν αποτελεί έγκριση της ομοφυλοφιλίας, αλλά ούτε και βλασφημία. Οι διευκρινίσεις έρχονται μετά τις αρνητικές αντιδράσεις από ορισμένους Καθολικούς Επισκόπους.

Τον Δεκέμβριο, ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε απόφαση που επέτρεπε στους ιερείς να ευλογούν ανύπαντρα και ομόφυλα ζευγάρια, εφόσον η ευλογία γινόταν χωρίς κανενός είδους τελετουργία και δεν έδινε την εντύπωση ότι η εκκλησία εγκρίνει τη σχέση.

Η απόφαση υιοθετήθηκε από τους LGBTQ+ Καθολικούς, αλλά προκάλεσε σύγχυση μεταξύ των επισκόπων σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική , όπου ορισμένοι επίσκοποι είπαν ότι δεν θα την εφαρμόσουν.

Σε μια υπενθύμιση του δόγματος της Καθολικής Εκκλησίας για τον γάμο, το Βατικανό διευκρίνισε την Πέμπτη ότι η παροχή ευλογιών σε ομόφυλα ζευγάρια «δεν δικαιολογεί όλες τις πράξεις τους και δεν αποτελεί έγκριση της ζωής που κάνουν». Ωστόσο, το μέτρο δεν πρέπει να θεωρείται «αιρετικό, αντίθετο με την παράδοση της εκκλησίας ή βλάσφημο».

Οι διευκρινίσεις

Οι ιερείς θα μπορούσαν να επιλέξουν να ευλογούν κατά περίπτωση. Ενώ όμως το Βατικανό αναγνώρισε ότι οι ευλογίες «θα ήταν απερίσκεπτες» σε χώρες όπου το να είσαι ομοφυλόφιλος μπορεί να οδηγήσει σε βασανιστήρια, φυλάκιση ή ακόμη και θάνατο, οι ιερείς δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν πλήρη απαγόρευση.

Στην πεντασέλιδη δήλωση, το Βατικανό εξήγησε ότι οι «ποιμαντικές ευλογίες» πρέπει να είναι «πολύ σύντομες» και δεν πρέπει να δικαιολογούν οτιδήποτε δεν είναι «ηθικά αποδεκτό».

Η δήλωση περιελάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν να εκτελεστούν τέτοιες χειρονομίες, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός ομαδικού προσκυνήματος εάν δύο διαζευγμένοι που ήταν τώρα ζευγάρι ζητούσαν από τον ιερέα να τους ευλογήσει. «Σε αυτή την περίπτωση, ο ιερέας μπορεί να απαγγείλει μια απλή προσευχή… και μετά ολοκληρώνεται με το σημείο του σταυρού των δύο προσώπων. Μιλάμε για κάτι που διαρκεί 10 ή 15 δευτερόλεπτα».

Το Βατικανό επανέλαβε ότι όταν ένα ομόφυλο ζευγάρι ζητούσε ευλογία, «δεν θα έπρεπε ποτέ να δίνεται ταυτόχρονα με τις τελετές μιας πολιτικής ένωσης, ούτε καν σε σχέση με αυτές. Ούτε μπορεί να εκτελεστεί με ρούχα, χειρονομίες ή λέξεις που είναι κατάλληλες για έναν γάμο».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό