20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η εταιρεία σχεδιασμού τσιπ έπαιξε το σιγουράκι- Στα 51 δολάρια ανά μετοχή τιμολογεί την IPO της

Ειδήσεις Ελλάδα

Η εταιρεία σχεδιασμού τσιπ Arm είναι το πολύτιμο asset της SoftBank, με την τιμολόγηση της αρχικής δημόσιας προσφορά (IPO) της εταιρείας να ικανοποιεί της φιλοδοξίες του ομίλου.

Η Arm, τη οποίας τα τσιπ βρίσκονται στα περισσότερα smartphone του κόσμου, συγκέντρωσε 4,87 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά της χρονιάς.

Η εταιρεία τιμολόγησε την αρχική δημόσια προσφορά της στα 51 δολάρια ανά μετοχή.

Στην τιμή προσφοράς των 51 δολαρίων, η κεφαλαιοποίηση της Arm αποτιμάται σε πάνω από 54 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News. Πρόκειται για κεφαλαιοποίηση που είναι χαμηλότερη από τα 64 δισ. δολάρια, στα οποία αποτίμησε πρόσφατα την εταιρεία πη SoftBank Group όταν εξαγόρασε το μερίδιο που κατείχε το Vision Fund.

Η αρχική δημόσια προσφορά της Arm υπερκαλύφθηκε κατά 12 φορές. Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών ξεπέρασε την προσφορά στο προσφερόμενο εύρος τιμών από 47 έως 51 δολάρια ανά μετοχή και θα μπορούσε να βοηθήσει στην άνοδο της μετοχής μόλις ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Στην τελική συνάντηση για τον καθορισμό των τιμών την Τετάρτη, ορισμένοι τραπεζίτες και στελέχη ζήτησαν υψηλότερη τιμή. Συζητήθηκε έτσι η τιμή των 52 δολαρίων, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, αλλά ο Μασαγιόσι Σον, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SoftBank που συμμετείχε στις συζητήσεις, επέλεξε τα 51 δολάρια, λέγοντας ότι δεν άξιζε να διακινδυνεύσει ένα υγιές ντεμπούτο για 100 εκατ. δολάρια σε επιπλέον έσοδα.

Η στάση του Σον αποδίδεται στο μεγάλο και μακροχρόνιο στοίχημά του με την Arm. Σύμφωνα με το Reuters, aυτή η απόφαση ελήφθη επειδή η SoftBank ανησυχούσε ότι το Vision Fund που θα παραμείνει επενδυτής θα επιβάρυνε τις μετοχές της Arm, δεδομένου ότι θα επιδιώξει να εξαργυρώσει γρήγορα τα κέρδη. Άλλωστε η εταιρεία αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από την «τρέλα» για τα τσιπ και την τεχνητή νοημοσύνη – μια αλλαγή στον κλάδο που είδαμε να εκτοξεύει την κεφαλαιοποίηση της Nia.

Οι μετοχές της Arm πρόκειται να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση την Πέμπτη στον Nasdaq με το σύμβολο ARM.

Αν και η τεχνολογία της Arm χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε smartphone, δεν είναι πολύ γνωστή στους καταναλωτές. Η Arm πουλά τα σχεδιαγράμματα που απαιτούνται για το σχεδιασμό μικροεπεξεργαστών και αδειοδοτεί την τεχνολογία γνωστή ως σύνολα εντολών που υπαγορεύουν τον τρόπο επικοινωνίας των προγραμμάτων λογισμικού με αυτά τα τσιπ. Η ενεργειακή απόδοση της τεχνολογίας της Arm βοήθησε στην παρουσία της σε όλα τα κινητά τηλέφωνα, στα οποία είναι κρίσιμη η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό