23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η ΕΣΕΕ, ο Economist κι ο Μητσοτάκης, οι διαπραγματεύσεις για την Ηλέκτωρ και ένας Μητροπολίτης στην κοπή της πίτας του ΤΑΙΠΕΔ – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Αισιοδοξία

Η αισιοδοξία που αποπνέουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη – και ο … Economist – για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι μάλλον είναι υπερβολικές. Κι αυτό αποδεικνύεται όταν … προσκρούουν στην πραγματικότητα. Που είναι σκληρή!

Η ΕΣΕΕ

Χθες η ΕΣΕΕ παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της. Δεν θα σταθώ στα όσα καταγράφονται, όλα αυτά θα τα έχετε διαβάσει σε άλλες στήλες του ΟΤ. Θέλω να κάνω μόνο μερικές επισημάνσεις.

Συγκέντρωση

Πρώτον, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ – του ινστιτούτου της ΕΣΕΕ – στο διάστημα των τελευταίων 20 χρόνων έχει μειωθεί ο αριθμός των πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων περισσότερο από 46%. Δηλαδή όπως επισημαίνεται και στην έκθεση «ενισχύεται η συγκέντρωση με αύξηση του μέσου μεγέθους επιχείρησης, με τις πιέσεις στους αυτοαπασχολούμενους να συνεχίζονται».

«Φοροφυγάδες»

Και τώρα θέλω να έρθω στο «κεφαλικό φόρο» που επέβαλε στα τέλη του περασμένου χρόνου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή μεταξύ των άλλων και στο τμήμα των αυτοαπασχολούμενων της έρευνας, θεωρώντας όλους συλλήβδην ως φοροφυγάδες.

Στασιμότητα

Πόσω μάλλον, που σύμφωνα με την έκθεση το 49% των μικρών επιχειρήσεων πέρυσι παρουσίασαν στασιμότητα έναντι του 2022. Και το 52,1% προβλέπει αμετάβλητες επιδόσεις στο άμεσο μέλλον. Καταλαβαίνετε πως η επιβολή του φόρου βεβαίως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη – από την συγκεκριμένη κοινωνική κατηγορία. Τουλάχιστον στις εκλογές….

Θα αργήσει

Εχει κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία η έκθεση του ΙΝΕΜΥ. Οπως επί παραδείγματι, σύμφωνα με τους συντάκτες της «η ελληνική οικονομία θα αργήσει να επιστρέψει στα προ της τριπλής κρίσης (χρέους, πανδημίας και ενέργειας) επίπεδα».

Ασχημο δίμηνο

Και επ΄ αυτού θα προσθέσω ακόμη ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών ερευνών ο όγκος των πωλήσεων των καταναλωτικών προϊόντων μειώθηκε εντυπωσιακά τον Ιανουάριο, αλλά και τον Φεβρουάριο δεν … νιώθει καλά! Η ακρίβεια που λέγαμε!

Υγιές;

Επί της ουσίας η ελληνική οικονομία βασίζεται στον τουρισμό, στις επενδύσεις των υποδομών που βασίζονται στα ευρωπαϊκά κεφάλαια και στις εξαγωγές, που φαίνεται – τουλάχιστον προς το παρόν – να έχουν «χτυπήσει ταβάνι». Είναι προφανές ότι το μείγμα δεν είναι υγιές…..

—-

Το νέο deal

Από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ η Motor Oil, την άνοιξη του 2022 και στη συνέχεια εξαγόρασε το 75% της «Anemos» με το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ του κατασκευαστικού ομίλου, κυκλοφορούσε έντονα στην αγορά πως ο ενεργειακός όμιλος δεν θα σταμάταγε μόνο σε αυτήν την εξαγορά.

Ήθελε, λέγανε και την Ηλέκτωρ, την άλλη θυγατρική της Ελλάκτωρ που δραστηριοποιείται στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας από τέσσερις μονάδες βιοαερίου.

Μάλλον φτάνει η ώρα και του νέου deal, όπως πληροφορούμαι…

Η Motor Oil

Η Motor Oil μόλις πριν από λίγους μήνες εξαγόρασε και το υπόλοιπο 25% της «Anemos» με αποτέλεσμα όλο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ να περάσει στη θυγατρική της MORE.

Πλέον, η Motor Oil προχωρά και στο επόμενο βήμα της που είναι η απόκτηση της Ηλέκτωρ. Οι πληροφορίες θέλουν πως ο ενεργειακός όμιλος της Κορίνθου και η Ελλάκτωρ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Πρόσφατα οι δύο εταιρείες με χρηματιστηριακές τους ανακοινώσεις είχαν διαψεύσει τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ τους για την Ηλέκτωρ όπως επίσης και το ό,τι δεν έπεσε καμία προσφορά στο τραπέζι.

Μαθαίνω λοιπόν πως οι συζητήσεις συνεχίζονται…

Κοπή της πίτας

Οι εκδηλώσεις για την κοπή της πίτας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Χθες πληροφορήθηκα πως ήταν η σειρά του ΤΑΙΠΕΔ να κόψει την πίτα.

Παραβρέθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης και φυσικά οι διοικήσεις του Υπερταμείου αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως έμαθα γιατί για τη σεμνή αυτή εκδήλωση δεν βγήκε (μέχρι χθες τουλάχιστον) ούτε ανακοίνωση ούτε και ανάρτηση του υπουργού στο tik tok, ο τελευταίος εξέφρασε την ικανοποίηση του από το έργο του Ταμείου: «Μιλάει το έργο σας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Ταμείου στην «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και την εμπέδωση της νέας αντίληψης για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση της».

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως

Η κοπή της πίτας του ΤΑΙΠΕΔ είχε όμως και έναν προσκεκλημένο, που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί την παρουσία του σε εκδήλωση του Ταμείου.

Όπως πληροφορήθηκα ήταν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Ποιος ο λόγος της παρουσίας του;

Στο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει το τουριστικό ακίνητο  «Ακτή και Κάμπινγκ Ποσειδίου Χαλκιδικής». Ένα τμήμα του περί τα 36 στρέμματα από τα συνολικά περίπου 300 αξιοποιούσε επί σειρά ετών η Μητρόπολη έχοντας αναπτύξει κατασκήνωση για άπορους. Το συγκεκριμένο ακίνητο παραχωρείτο για δεκαετίες από το δημόσιο στη Μητρόπολη με συμβάσεις που ανανεώνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τον Μάιο του 2023 με πράξη υπουργικού συμβουλίου η συγκεκριμένη έκταση παραχωρήθηκε δωρεάν από το ΤΑΙΠΕΔ  στην Μητρόπολη για την υλοποίηση κοινωνικού έργου. Και η παραχώρηση της είναι χωρίς χρονικό όριο, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την αποδοτικότερη αξιοποίησης του μεγαλύτερου μέρους του ακινήτου στο Ποσείδι της Χαλκιδικής.

Η παρουσία του Μητροπολίτη μάλλον συμβολίζει το άλλο πρόσωπο των παραχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό