23.1 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

«Η Ερυθρά Θάλασσα θα γίνει μια φλεγόμενη αρένα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Με αντίποινα απειλούν οι Αντάρτες  Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα , καθώς όπως ισχυρίζονται άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια «αναγνώρισης» που διεξήγαγε αεροπλάνο τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, ο στόχος των Αμερικανών ήταν «αναγνωριστικό αεροπλάνο» τους και ένας από τους πύραυλους που εκτοξεύτηκαν, εξερράγη κοντά σε πλοίο που ανήκει στη Γκαμπόν και έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα αφότου απέπλευσε από τη Ρωσία.

«Το αμερικανικό πολεμικό άνοιξε πυρ με υστερικό τρόπο με πολλαπλά όπλα, δείχνοντας την κατάσταση της σύγχυσης και του άγχους» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντ Σαλάμ.

Δεν έχει εξακριβωθεί εάν είναι βάσιμος ο ισχυρισμός των Χούθι και ότι το πλοίο από την Γκαμπόν υπέστη ζημιές στο περιστατικό αναφέρει το ισραηλινό σάιτ ynetnews.

«Η Ερυθρά Θάλασσα θα γίνει ‘’μια φλεγόμενη αρένα’’ εάν οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες συνεχίσουν (τη σύμπραξη) στη διεθνή ναυτική δύναμη», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι. «Οι χώρες στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας πρέπει να κατανοήσουν τον κίνδυνο που απειλεί την εθνική τους ασφάλεια», προειδοποίησε.

Δένδιας: Με εντολή του πρωθυπουργού η αποστολή της φρεγάτας

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: 

«Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών. Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, να συμμετάσχει Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian», για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας. Για το θέμα αυτό ενημέρωσα επίσης, κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο, την αιγυπτιακή πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η Φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

Ισχυρές συστάσεις στα πλοία

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας Λιμενικού Σώματος έχει εκδώσει ισχυρή σύσταση προς τις ναυτιλιακές εταιρείες για λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας που πρέπει να λάβουν τα πλοία λόγω της κλιμάκωσης των επιθετικών ενεργειών στην περιοχή της Νότιας Ερυθράς Θάλασσας από την οργάνωση Χούθι της Υεμένης. 

Η αρμόδια διεύθυνση συστήνει στα πλοία να αποφεύγουν το πέρασμα από τη θαλάσσια περιοχή της Υεμένης και να κάνουν νυχτερινούς πλοές όσο αυτό είναι δυνατόν. Επίσης, το λιμενικό συνιστά στη γέφυρα του πλοίου να παραμένει μόνο η βάρδια και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος να αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον συστήνουν να γίνονται ασκήσεις πυρκαγιάς πριν το πλοίο φτάσει στις ακτές της Υεμένης.

Επιπλέον, η Διεθνής Οργάνωση Ξηρού Φορτίου καλεί σε επαγρύπνηση όλες τις εταιρείες και καταδικάζει τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα .

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην εν λόγω περιοχή. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό