16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η επόμενη κρίση υγείας είναι προ των πυλών

Ειδήσεις Ελλάδα

Αποστολή Τελ Αβίβ – Ανθή Αγγελοπούλου [email protected]

Σκληρά και απογοητευτικά τα πρώτα μηνύματα που λάβαμε στη Σύνοδο του ΠΟΥ στο Τελ Αβίβ όπου αντιπρόσωποι από 53 χώρες συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και το πως πρέπει οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog, ανοίγοντας την 72η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που γίνεται στο Τελ Αβίβ επεσήμανε ότι όλοι μας θα πρέπει να κατανοήσουμε την κατάσταση όσον αφορά την πανδημία και να αποδεχθούμε ότι δεν έχει τελειώσει για κανέναν ενώ, όπως τόνισε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η επόμενη κρίση υγείας είναι προ των πυλών. «Πρέπει να συνεργαστούμε για να χειριστούμε πιο εύκολα τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες για να ζουν οι άνθρωποι περισσότερα χρόνια και να είναι πιο υγιείς».

Παίρνοντας το λόγο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, επεσήμανε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει δύο νέες απειλές. Η μία εξ αυτών είναι η ευλογιά των πιθήκων. Παρόλο που το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό, αυτός ο ιός όπως είπε, μπορεί να δοκιμάσει και πάλι τα συστήματα υγείας και να επιβαρύνει να επιβαρύνει τα νοσοκομεία την στιγμή που συνεχίζουν να μάχονται την πανδημία του Co-19. Η άλλη μεγάλη απειλή είναι η εμφάνιση πολλών περιστατικών πολιομυελίτιδας γεγονός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από τις κυβερνήσεις.

Ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας τόνισε ότι δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμα σε εξέλιξη για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι ηλικιωμένοι πρέπει να εμβολιάζονται με όλε στις δόσεις.

Σύντομα θα εκδοθούν από τον ΠΟΥ  έξι κατευθυντήριες οδηγίες που θα αφορούν την υγεία και το πως όλες οι χώρες θα βοηθήσουν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Κλείνοντας, δε παρέλειψε να αναφερθεί και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας ότι  επηρεάζει την υγεία του ουκρανικού λαού, και οι ειδικοί καταγράφουν μεγάλη αύξηση περιστατικών Co-19 στη χώρα. Κάλεσε τη Ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει τον πόλεμο.

Η γενική διευθύντρια του τομέα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Sandra Gallina, εξέφρασε την ανησυχία της για την εμφάνιση των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας, που κατέγραψαν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία μέσα στο καλοκαίρι λέγοντας ότι ήταν μια εξαφανισμένη νόσος λόγω των εμβολίων και τώρα επιστρέφει όπως όλα δείχνουν και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό. Και η κα Gallina τόνισε ότι η επόμενη πανδημία είναι μπροστά μας και δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση. Πρέπει, όπως είπε, όλες οι κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στο να υπάρξει μια ισχυρότερη συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

Ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Nitzan Horowitz, στην ομιλία του επεσήμανε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση καθώς δυόμισι χρόνια μετά από μια πανδημία πρέπει οι λαοί να εστιάσουν στην παγκόσμια κρίση η οποία απαιτεί σοβαρές λύσεις και ο μόνος τρόπος είναι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Σύμφωνα με τον ίδιο τόσο η περίοδος της πανδημίας και η αντιμετώπισή της καθώς και το θέμα του εμβολιασμού στο οποίο το Ισραήλ πρωτοστάτησε έχουν αποφέρει μεγάλη γνώση σε όλους και είναι καιρός αυτή η γνώση να μοιραστεί μεταξύ των κρατών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παλαιστινιακή κρίση λέγοντας ότι είναι θέμα που κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει διότι η υγειονομική περίθαλψη δεν έχει σύνορα. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία στον τομέα της υγείας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να πετύχουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και να μάθουμε να ζούμε ειρηνικά και οι δύο χώρες» τόνισε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό