17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η επόμενη ημέρα για ογκολογικούς ασθενείς | Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την περασμένη Δευτέρα 4 Μαΐου, παράλληλα με την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών, ξεκίνησε η σταδιακή επαναλειτουργία χειρουργείων για προγραμματισμένες επεμβάσεις, οι οποίες είχαν «παγώσει» λόγω καραντίνας. Ο Περικλής Τόμος, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Θωρακοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν», όπως και άλλοι συνάδελφοί του, θα κληθεί πλέον να διαχειριστεί συσσωρευμένα περιστατικά ογκολογικών ασθενών. Πώς θα γίνει αυτή η μετάβαση στην επόμενη μέρα;

Στο «Αττικόν», νοσοκομείο αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό, από τις 14 Μαρτίου πραγματοποιούνταν μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. «Επρεπε να ληφθούν μέτρα για το δημόσιο συμφέρον. Ο σκοπός τώρα είναι να μη χρονίσουν περιστατικά που είχαν μπει σε αναμονή, να δοθεί προτεραιότητα στις κακοήθειες, σε όσα υπάρχει άμεση ανάγκη και να επανδρωθούν τα χειρουργεία», λέει στην «Κ» ο κ. Τόμος.

Στην κλινική του, προ πανδημίας, χειρουργούσαν κάθε μήνα 20-25 περιστατικά. Εξαιτίας του νέου κορωνοϊού όσοι ογκολογικοί ασθενείς είχαν προγραμματισμένες επεμβάσεις χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Αυτοί που βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο καρκίνου δεν αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο και είχαν τη δυνατότητα αναμονής. Οσοι ήταν σε πιο προχωρημένο στάδιο αλλά δεν παρουσίαζαν οξέα συμπτώματα, σε συνεννόηση με ογκολόγους, παραπέμφθηκαν για προεγχειρητική χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντως, όπως παρατηρεί ο κ. Τόμος, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα μήνα μετά την τελευταία δόση της χημειοθεραπείας. Ο χρόνος, ανάλογα με τον ασθενή, εξακολουθεί να πιέζει.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της σχετικά με τους ογκολογικούς ασθενείς και τον νέο κορωνοϊό είχε τονίσει ότι «η χειρουργική επέμβαση για μορφή καρκίνου με ήπια ή ανώδυνη εξέλιξη μπορεί να περιμένει μερικές εβδομάδες μέχρι να πραγματοποιηθεί. Ενας καρκίνος, όμως, που προκαλεί οξεία συμπτωματολογία απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση».

Τα προγραμματισμένα χειρουργεία επανήλθαν στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές από τις 4 Μαΐου, ωστόσο βάσει των μέχρι τώρα οδηγιών θα πραγματοποιείται το 50% των επεμβάσεων του μέσου όρου του 2019. Θα προηγούνται οι ασθενείς που είχαν συμπληρώσει τις περισσότερες ημέρες αναμονής και ακυρώθηκαν τα χειρουργεία τους λόγω των έκτακτων συνθηκών.

«Ελπίζω να βρεθεί μια φόρμουλα, ένας τρόπος για να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι ογκολογικοί ασθενείς», λέει η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών και Φίλων Ιατρών Αθηνών. Η ίδια επισημαίνει ότι το προηγούμενο διάστημα πέρα από τα τακτικά χειρουργεία και η παρακολούθηση των ασθενών πήγε πίσω. Αρκετός κόσμος φαίνεται ότι διστάζει ακόμη να επισκεφθεί τα αντικαρκινικά νοσοκομεία φοβούμενος πιθανή έκθεση στον νέο κορωνοϊό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό