20.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Η εποχή της κλιματικής τελείωσε μπήκαμε στην εποχή της Γης που βράζει

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χρειάστηκε μόλις 13 λέξεις για να αποτυπώσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης. «Η εποχή της κλιματικής αλλαγής τελείωσε και είμαστε στην εποχή του παγκόσμιου βρασίματος». Ο Γκουτέρες επιβεβαίωσε τις αναφορές διαφόρων υπηρεσιών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο που κάνουν λόγο για τον πιο θερμό Ιούλιο που βιώνει η Γη τουλάχιστον εδώ και 150 χρόνια, από τότε δηλαδή που γίνονται οργανωμένα καταγραφές της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η NASA κάνει λόγο για τον πιο θερμό Ιούλιο των τελευταίων αρκετών εκατοντάδων πιθανώς και μερικών χιλιάδων ετών και ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αποστολές μελέτης της κλιματικής αλλαγής στη Γη για την ανάδειξη τρόπων παρέμβασης και περιορισμού του φαινομένου.

«Όχι μόνο θα είναι ο θερμότερος Ιούλιος, αλλά και ο θερμότερος μήνας από την άποψη της απόλυτης μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Μπορεί να χρειαστεί να πάμε χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες χρόνια πίσω για να βρούμε παρόμοιες θερμές συνθήκες στον πλανήτη μας» λέει ο Δρ. Κάρστεν Χάουστειν, του Πανεπιστημίου της Λειψίας.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτικό. Και είναι μόνο η αρχή. Είναι ακόμα δυνατό να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα) και να αποφευχθεί η χειρότερη κλιματική αλλαγή. Αλλά μόνο με δραματική, άμεση δράση για το κλίμα» είπε ο γενικός γραμματέας στην παρέμβαση του.

Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων από ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται κυρίως για τα επίπεδα θέρμανσης που βλέπουμε τώρα. «Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπους τον Ιούλιο είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μια πρόγευση του μέλλοντος. Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιβάλλεται». δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού καθηγητής Πέτρι Ταάλας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία ο Ιούλιος θα ολοκληρωθεί με μια μέση παγκόσμια θερμοκρασία της τάξης των 17 βαθμών Κελσίου με τους ειδικούς να εκτιμούν πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου να σπάσει μέχρι τέλος του έτους κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να βιώσουμε ακόμη πιο καυτό καλοκαίρι ή φθινόπωρο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Naftemporiki.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό