18.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη πήρε αναβολή για το 2025

Ειδήσεις Ελλάδα

Η NASA αποφάσισε να καθυστερήσει το ταξίδι των τεσσάρων αστροναυτών στη Σελήνη με την αποστολή Artemis II που ήταν προγραμματισμένο για τον προσεχή Νοέμβριο, ανακοινώνοντας ότι η αποστολή δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2025. Στην ίδια ανακοίνωση ο επικεφαλής της NASA, Bill Nelson, δήλωσε ότι η πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2025 στο πλαίσιο της αποστολής Artemis III, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2026.

«Όπως υπενθυμίζουμε σε όλους σε κάθε ευκαιρία, η ασφάλεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», δήλωσε ο Nelson στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. «Θα δώσουμε στις ομάδες του Artemis περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τις πρωτόγνωρες προκλήσεις των αποστολών Artemis II και III».

Ο επικεφαλής της NASA πρόσθεσε, επίσης, ότι η αποστολή Artemis IV, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης μια επανδρωμένη σεληνιακή προσεδάφιση, παραμένει μέσα στο χρονοδιάγραμμα για τον Σεπτέμβριο του 2028. Οι καθυστερήσεις, πάντως, δεν αποτελούν έκπληξη για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρά τη σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη αποστολή Artemis I το 2022, η οποία δοκίμασε τον νέο πύραυλο Space Launch System της NASA και έστειλε ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Orion σε μια πτήση προς τη Σελήνη, διαπιστώθηκαν δυσλειτουργίες στη θερμική ασπίδα του διαστημικού σκάφους που προκλήθηκαν από την ταχύτατη επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, οπότε οι μηχανικοί εργάζονται επί του παρόντος για να το διορθώσουν. Οι ομάδες της NASA επιλύουν επίσης ένα πρόβλημα με την μπαταρία του Orion και αντιμετωπίζουν προκλήσεις με ένα εξάρτημα κυκλώματος που είναι υπεύθυνο για τον εξαερισμό και τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Η καθυστέρηση δίνει, επίσης, στην Axiom Space περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει τις διαστημικές στολές επόμενης γενιάς για τις αποστολές και στη SpaceX τη δυνατότητα να κατασκευάσει και να δοκιμάσει την προσεδάφιση του Starship HLS που θα τοποθετήσει τους αστροναύτες των Artemis III και IV στη σεληνιακή επιφάνεια. Το Artemis IV θα είναι η πρώτη αποστολή που θα χρησιμοποιήσει την υπό κατασκευή Lunar Gateway, μια εγκατάσταση που θα ταξιδεύει σε σεληνιακή τροχιά και θα χρησιμεύει ως κόμβος για επιστημονική έρευνα, καθώς και ως ενδιάμεσος σταθμός για τους αστροναύτες που κατευθύνονται προς και από τη Σελήνη.

Πράγματι, η NASA δήλωσε επίσης ότι αναθεωρεί το χρονοδιάγραμμα για την εκτόξευση των πρώτων ολοκληρωμένων στοιχείων του Gateway, που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2025, ώστε να προσφέρει επιπλέον χρόνο ανάπτυξης και να επιτρέψει την καλύτερη ευθυγράμμιση της εκτόξευσής του με την αποστολή Artemis IV το 2028.

Αν και τα νέα της NASA θα απογοητεύσουν τους λάτρεις του Διαστήματος, τέτοιες καθυστερήσεις δεν είναι ασυνήθιστες όταν πρόκειται για τόσο πολύπλοκες αποστολές.

Το θετικό είναι ότι η NASA είναι σαφώς αποφασισμένη να προωθήσει το πρόγραμμα Artemis, το οποίο έχει μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία μιας βάσης στη Σελήνη για παρατεταμένη επανδρωμένη παραμονή. Οι αστροναύτες που θα εγκατασταθούν εκεί θα εξετάσουν ανεξερεύνητα μέχρι σήμερα τμήματα της σεληνιακής επιφάνειας και θα προετοιμάσουν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, η οποία θα μπορούσε να απογειωθεί από τη Σελήνη. Η NASA στοχεύει στη δεκαετία του 2030 για αυτή την αποστολή, αλλά μην εκπλαγείτε αν υπάρξουν καθυστερήσεις και σε αυτή.

[NASA]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό