24.1 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Η επιστολή Μητσοτάκη για τις πολυεθνικές και ο ιθύνων νους, οι Σπαρτιάτες βγάζουν… πρόεδρο στην Helleniq Energy και τι συμβαίνει με το FSRU Αλεξανδρούπολης – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο κ. Ακης Σκέρτσος

Εψαχνα να βρω ποιος είναι το «think tank» του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σ΄ αυτή τη συγκλονιστική ιδέα, που ανακοίνωσε προχθές και αφορούσε στην επικείμενη επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για τον «έλεγχο» της εμπορικής πολιτικής των πολυεθνικών. Και διαπίστωσα αυτό που κάνει «νιάου νιάου στα κεραμίδια» δεν είναι … σκύλος που κάνει χαρούλες! Ο φίλος μου, ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος σήμερα με ανάρτηση του στο fb βγήκε και υπερασπίστηκε την απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Αναφέροντας μάλιστα πως η επιστολή θα σταλεί άμεσα. Για να μην σας πω ότι είναι ήδη γραμμένη και μέχρι την άλλη Παρασκευή θα έχει δοθεί στη δημοσιότητα! Το ‘χει πει ο Νιόνιος – ο παλιός καλός Νιόνιος έχει πει πολλά… – πως «η απόγνωση άνοιξε λαγούμι»! Περί αυτού πρόκειται….

Δεν το ήξεραν!

Αυτό όμως που μου έκανε όμως μεγαλύτερη εντύπωση στην ανάρτηση του κ. Σκέρτσου είναι η εξής αναφορά του «Μα καλά θα αναρωτηθεί κάποιος: «τώρα το ανακαλύψατε αυτό; Και γιατί δεν κάνατε κάτι έως σήμερα; Πως με προστατεύει εμένα ως Ευρωπαίο και Ελληνα καταναλωτή η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά από τέτοια φαινόμενα;». Η απάντηση είναι ότι η πρακτική αυτή που μόλις τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνουμε καλύτερα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως λειτουργεί, δεν αποτελεί ακόμη χαρακτηρισμένη αθέμιτη πρακτική σε επίπεδο ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να μπορούν οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού να την εντοπίσουν και να επιβάλλουν κυρώσεις». Ναι, μα τω Θεώ, ρε παιδιά αυτά έγραψε! Μέχρι τώρα δεν ξέρανε πως λειτουργούσε η αγορά. Όμως τώρα που έμαθαν στέλνουν την … «πανταχούσα» στην φίλη τους την Ούρσουλα. Κι η «πολυεθνική ακρίδα» θα είναι σαν έχει ψεκαστεί με dtt! Δεν συμφωνείτε; Δεν είστε καλοί άνθρωποι….

Οι «Σπαρτιάτες» και η … Helleniq Energy

Λοιπόν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι «Σπαρτιάτες» που πλέον ως κοινοβουλευτική ομάδα πνέουν τα λοίσθια, να «βγάλουν πρόεδρο» στην … Helleniq Energy! Δεν το καταλάβατε; Θα σας το εξηγήσω αμέσως. Όπως είναι γνωστό το εκλογοδικείο πρόκειται σύντομα να «ρίξει» τις έδρες των «Σπαρτιατών». Και το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί διακαώς η αναπλήρωση τους στη Βουλή να μην γίνει με εκλογές – μην τους έρθει κανένας «ντοβρουτσάς»… – αντιθέτως η κατανομή των 12 εδρών να γίνει αναλογικά με βάση τη κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Εντάξει; Εντάξει.

Ο κ. Σπήλιος Λιβανός

Σ΄ αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να αποσπάσει περί τις 6 έδρες – οι άλλες 6 θα μοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα. Ενας εκ των 6 υποψηφίων που θα ορκιστεί βουλευτής θα είναι ο κ. Σπήλιος Λιβανός. Στενός φίλος του πρωθυπουργού, από τα χρόνια του κολλεγίου. Ο οποίος όμως, όπως κυκλοφορεί στην αγορά, θα προταθεί ως νέος πρόεδρος της Helleniq Energy. Και αποχωρεί ο σημερινός πρόεδρος κ. Γιάννης Παπαθανασίου, διότι ολοκληρώθηκε η θητεία του. Στην περίπτωση που ο κ. Λιβανός αποδεχτεί την βουλευτική έδρα, θα ανανεωθεί η προεδρία του κ. Παπαθανασίου. Εκεί ακριβώς βρισκόμαστε….

—-

Το FSRU Αλεξανδρούπολης

Το FSRU Αλεξανδρούπολης είναι η νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου για την περιοχή των Βαλκανίων και γενικά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Την πλωτή υποδομή αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου που βρίσκεται ανοικτά του ακριτικού λιμανιού διαχειρίζεται και λειτουργεί η Gastrade. Πρόκειται για εταιρεία με μετόχους, που κατέχουν από 20% ο καθένας, την κυρία Ελμίνα Κοπελούζου, την Gaslog, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz (Διαχειριστής του βουλγαρικού συστήματος φυσικού αερίου) και τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου).

Πιο πίσω…

Η συγκεκριμένη επένδυση ήταν για περίπου δύο μήνες σε δοκιμαστική λειτουργία.Περί τα τέλη του περασμένου Απριλίου επρόκειτο να τεθεί σε εμπορική λειτουργία.Βρισκόμαστε στα μέσα Μαίου κι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η προαναφερόμενη φάση.Όπως έμαθα κάποια τεχνικής φύσεως ζητήματα πήγαν πιο πίσω την επίσημη πρεμιέρα…Κι αν η πηγή μου με ενημέρωσε σωστά, μάλλον η εμπορική λειτουργία πάει προς τον Ιούνιο…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό