24.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Η εξιλέωση του Κουέστα και ο εφιάλτης του Άρη που έλαβε τέλος

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπορεί να άργησε ο Άρης να κάνει μια μεγάλη επιτυχία στο Κύπελλο Ελλάδας, αφού τα τελευταία χρόνια δεχόταν μερικούς… τραυματικούς αποκλεισμούς, ο τρόπος όμως που πήρε την πρόκριση στους «8» του θεσμού στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ ήταν απόδειξη ότι όσος καιρός και αν περάσει, με επιμονή και υπομονή θα έρθει ξανά η στιγμή χαράς και επιτυχίας.

Το παιχνίδι με την ΑΕΚ αν μη τι άλλο μας κράτησε όρθιους μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αμφότερες είδαν τα πρώτα τους γκολ να ακυρώνονται για οφσάιντ, στο τέλος του πρώτου μέρους ο Γκατσίνοβιτς χάρισε το προβάδισμα στην «Ένωση», αλλά ο Μορόν απάντησε και έφερε το ματς στα ίσα. Με αυτόν τον τρόπο, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και αργότερα στα πέναλτι. Εκεί, ο Χούλιαν Κουέστα έβαλε τα… καλά του και έστειλε τον Άρη στα «ουράνια», ως ο νέος ηγέτης της ομάδας.

Ο Ισπανός απέκρουσε τις εκτελέσεις των Βίντα και Πόνσε, κάτι που ήταν παραπάνω από αρκετό για το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση. Η βραδιά, βέβαια, είχε μια ιδιαίτερη σημασία για εκείνον.

Το «εφιαλτικό» γκολ του Μπουχαλάκη που τον… κρατάει ξύπνιο

Δεν μπορεί να ξεχαστεί από κανέναν εκείνη η πανέξυπνη κίνηση του Ανδρέα Μπουχαλάκη στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ο τότε μέσος του Ολυμπιακού είχε… κρυφτεί πίσω από το δοκάρι του Κουέστα , αφού είχε βγει εκτός γηπέδου στην προηγούμενη φάση, και μόλις ο κίπερ του Άρη άφησε τη μπάλα στο χορτάρι για να εκτελέσει το ελεύθερο, ο Μπουχαλάκης αιφνιδιαστικά έτρεψε και την έκλεψε για να σκοράρει. «Αυτή η φάση με στοιχειώνει, με έκανε να χάσω το ύπνο μου. Ήταν η χειρότερη στιγμή στην καριέρα μου χωρίς δεύτερη σκέψη», είχε πει ο Κουέστα σε συνέντευξή του μετά από εκείνον τον αγώνα.

Εκείνο το γκολ έμελλε να είναι το μοιραίο, αφού έτσι διαμορφώθηκε το τελικό 1-1 στη ρεβάνς, με τον πρώτο αγώνα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» να έχει λήξει 2-1. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Χασάν άνοιξε το σκορ στο πρώτο μόλις λεπτό του αγώνα και τρία λεπτά αργότερα, ο Ουσεϊνού Μπα… ισοφάρισε για τον Άρη με αυτογκόλ. Ο Χασάν «ξαναχτύπησε» στο 14′ και «έγραψε» το τελικό 2-1.

Ο επεισοδιακός ημιτελικός του ΟΑΚΑ

Την προηγούμενη ακριβώς χρονιά, ο Άρης αντιμετώπιζε την ΑΕΚ στον ημιτελικό του θεσμού. Η «Ένωση» ήταν η γηπεδούχος του πρώτου ματς, σε ένα παιχνίδι που «σήκωσε» πολλές αντιδράσεις τις επόμενες μέρες. Το δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης καθυστέρησε 25 λεπτά να ξεκινήσει, αφού οι διαιτητές είχαν μπει στα αποδυτήρια και δεν ήθελαν να βγουν έξω για να συνεχιστεί το παιχνίδι. Ο λόγος; Στο 9′ δόθηκε πέναλτι υπέρ του Άρη, γεγονός που δημιούργησε πολλές εντάσεις από τη μεριά της ΑΕΚ. Ο Γκάμα ευστόχησε από την άσπρη βούλα και ισοφάρισε για τους Θεσσαλονικείς. Οι διαμαρτυρίες από ανθρώπους της «Ένωσης» συνεχίστηκαν και στο ημίχρονο, με αποτέλεσμα η διαιτητική τριάδα να καθυστερεί να εμφανιστεί στον αγωνιστικό χώρο.

Η ΑΕΚ διπλασίασε τα τέρματα της, «γράφοντας» το 2-1, αλλά αυτό είχε συνέχεια το ματς να διακοπεί για πέντε λεπτά. Ο γυμναστής των φιλοξενούμενων, Λάζαρος Βαρδάκης βρέθηκε πεσμένος στο χορτάρι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών του δευτέρου γκολ των γηπεδούχων. Ο Άρης απείλησε πως θα αποχωρήσει για τα αποδυτήρια, αλλά ο διαιτητής έπεισε τους παίκτες να γυρίσουν στον αγωνιστικό χώρο ώστε να ολοκληρωθεί το παιχνίδι, όπως και έγινε.

Στη ρεβάνς του «Κλεάνθης Βικελίδης», η ΑΕΚ ήταν ανώτερη, αλλά ο Άρης ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ, κόντρα στη ροή του αγώνα. Μέχρι το 93ο λεπτό της αναμέτρησης, οι Θεσσαλονικείς κρατούσαν στα χέρια τους τη νίκη και το «εισιτήριο» για τον τελικό του Κυπέλλου. Ο Μάρκο Λιβάγια, όμως, δεν είχε πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Στο 96′ ο Κροάτης μείωσε σε 2-1 και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί, «μίλησε» ξανά στο 102′ και χάρισε στην ΑΕΚ την πρόκριση για τον τελικό.

Εκεί που δεν υπήρχε πια χρόνος και το παιχνίδι έληγε, ο διαιτητής έδειξε τέσσερις κόκκινες κάρτες. Την αρχή έκανε ο Μάνταλος (120′), σειρά πήρε ο Λούκας Σάσα για τον Άρη και ο Σιμόες για την ΑΕΚ (123′) και ο Νέλσον Ολιβέιρα αντίκρυσε την τέταρτη και τελευταία.

Προκρίσεις που χάθηκαν στα πέναλτι

Τη σεζόν 21/22 ο Άρης βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Λαμία στον προημιτελικό. Το πρώτο παιχνίδι, στο «Κλεάνθης Βικελίδης» έληξε ισόπαλο 0-0 και όλα θα κρινόντουσαν στη ρεβάνς στο «Αθανάσιος Διάκος». Οι Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να πάρουν το προβάδισμα στο 16ο, μόλις, λεπτό, με τον Αμπουμπακάρ Καμαρά να στήνει τη μπάλα στην άσπρη βούλα, αλλά να αστοχεί από τα 11 βήματα. Το σκορ δεν άλλαξε καθ’ όλη την κανονική διάρκεια της αναμέτρησης και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, ο Τζανετόπουλος βρήκε δίχτυα στο 118′ και έφτασε την Λαμία ένα βήμα μακριά από την πρόκριση.

Ο Άρης, όμως, κέρδισε πέναλτι στα τελευταία λεπτά, με τον Μπρούνο Γκάμα να αναλαμβάνει την εκτέλεση του, για να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην ομάδα του να πάρει το «εισιτήριο» της επόμενης φάσης. Ο κίπερ, όμως, της Λαμίας κράτησε ζωντανή την ομάδα του, αποκρούοντας το πέναλτι του Πορτογάλου και αποκλείοντας τον Άρη από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Πέρυσι, οι Θεσσαλονικείς βρήκαν ξανά στον δρόμο τους για το Κύπελλο Ελλάδας τον Ολυμπιακό. Ο πρώτος αγώνας έγινε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», με τους Πειραιώτες να εκμεταλλεύονται την έδρα τους και να κερδίζουν 1-0, χάρις στο γκολ του Γκάρι Ροντρίγκεζ. Στη ρεβάνς, βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο απλά. Οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν να κρατήσουν το προβάδισμα τους και οι «κιτρινόμαυροι» να φέρουν το σκορ στα ίσα για την ανατροπή.

Την ευκαιρία αυτή τους την χάρισε ο Ανδρέας Ντόη, ο οποίος έκανε πέναλτι και αντίκρυσε την κόκκινη κάρτα στο 82′, αφήνοντας την ομάδα του με παίκτη λιγότερο. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Αντρέ Γκρέι, αλλά ο Κωνσταντής Τζολάκης, που βρισκόταν κάτω από τα γκολπόστ του Ολυμπιακού, έπιασε το πέναλτι και «έσβησε» τις όποιες προσδοκίες είχε ο Άρης. Μάλιστα, στο 89′, ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί «κλείδωσε» την πρόκριση για τον Ολυμπιακό, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ 0-1.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό