19.7 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Η «εξίσωση της Κεντροαριστεράς» – ΤΟ ΒΗΜΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο μικρός εκλογικός σεισμός του Μαΐου δημιούργησε νέα δεδομένα στον πολιτικό χώρο που βρίσκεται στα αριστερά της ΝΔ. Η εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και το διψήφιο ποσοστό του ΠαΣοΚ άλλαξαν την κεντροαριστερή πολιτική γεωγραφία. Η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητείται ευθέως από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της. Ωστόσο, η «εξίσωση της Κεντροαριστεράς» δεν φαίνεται να ότι θα λυθεί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Πολλά για τις νέες ισορροπίες στον κεντροαριστερό χώρο, θα κριθούν από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Από το αν θα διατηρήσει τις δυνάμεις του ή αν θα υποχωρήσει σε ποσοστά κάτω του 20%. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει το εύρος των κινήσεων του κ. Τσίπρα. Στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη η εκτίμηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη» θα πλεύσει σε αχαρτογράφητα νερά. Όμως, αναπτύσσεται και ένας άλλος προβληματισμός. Μπορεί με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει με αξιώσεις την επάνοδο στη διακυβέρνηση της χώρας;

Το βέβαιο είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι το κόμμα που ήταν πριν την εκλογική του ταπείνωση. Γιατί με το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου έπαψε να προβάλλει ως κόμμα εξουσίας. Το πιθανότερο είναι να εισέλθει σε περίοδο ανακατατάξεων ακόμα και στην περίπτωση που δεν σημειώσει και άλλη υποχώρηση. Θα υπάρξει, τελικά ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα; Θα παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας και θα μείνει σε απόσταση ή θα διεκδικήσει ξανά (με αντίπαλο αυτή τη φορά) την εμπιστοσύνη της βάσης του κόμματος του; Όλα τα σενάρια, ακόμα και τα ακραία, βρίσκονται στο τραπέζι.

Στην «εξίσωση της Κεντροαριστεράς» σημαντικό ρόλο έχει πλέον και το ΠαΣοΚ του Ν. Ανδρουλάκη. Το 11,4% του Μαΐου, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ένα καλό αποτέλεσμα. Ωστόσο, στις προσδοκίες για μεγάλη άνοδο έχει μπει φρένο. Το ΠαΣοΚ, εμφανίζει μια νέα εικόνα, η ανανέωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ήταν αξιοσημείωτη. Χρειάζεται, όμως χρόνο το νέο αυτό πολιτικό προσωπικό, χρειάζεται χρόνο και ο κ. Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει δώσει δείγματα γραφής ενός μετριοπαθούς πολιτικού. Τώρα, όμως εισέρχεται, στη Βουλή και στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι επιτελείς του εκτιμούν ότι στις εκλογές το ΠαΣοΚ θα κινηθεί στη σφαίρα του 14% και ότι είναι θέμα χρόνου η πλήρης ανατροπή του συσχετισμού δύναμης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πότε; Οι ευρωεκλογές σε ένα περίπου χρόνο είναι ο επόμενος σημαντικός σταθμός.

Προς το παρόν και μετά τις εθνικές εκλογές η κεντροαριστερά θα πρέπει να ετοιμάζεται για μια ακόμη ήττα, στις περιφερειακές εκλογές. Η κυριαρχία της ΝΔ είναι αδύνατον να αμφισβητηθεί αν δεν υπάρξει προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ. Με δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται τον Οκτώβριο αλλά και τις ανταγωνιστικές σχέσεις των δύο κομμάτων που πλέον διεκδικούν στα ίσα την ηγεμονία στον ίδιο πολιτικό χώρο, μοιάζει δύσκολο να ξεπηδήσουν σχήματα και υποψήφιοι που να μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό