19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η Ελλάδα παίρνει 35 στρατιωτικά ελικόπτερα UH-60M Black Hawk

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πράσινο φως για την αγορά των 35 ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων UH-60M Black Hawk για την Αεροπορία Στρατού άναψε η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με την πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, να περνά κατά πλειοψηφία καθώς κατά τάχθηκαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Πλέον αναμένεται η τυπική έγκριση του ΚΥΣΕΑ ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία.

Τα 35 δικινητήρια UH-60M Black Hawk θα αντικαταστήσουν τα 56 εναπομείναντα θρυλικά UH-1H Huey που βρίσκονται σε υπηρεσία στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από το 1969. Η Αεροπορία Στρατού αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα τέσσερα «μαύρα γεράκια» στα τέλη του 2025 ενώ η παράδοση των υπολοίπων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2027.

Θα φέρουν πυραύλους Hellfire

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τουλάχιστον τέσσερα από τα ελικόπτερα θα φέρουν διαμόρφωση Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς θα είναι εξοπλισμένα και με πυραύλους Hellfire οι οποίοι έχουν σημαντική αντιαρματική ικανότητα, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως όπλο αέρος-αέρος εναντίον ελικοπτέρων ή αργά κινούμενων αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας.

Επίσης η συγκεκριμένη διαμόρφωση περιλαμβάνει σύστημα ταχείας κατάβασης (fast rope) και επιπλέον δεξαμενές καυσίμων που αυξάνουν την επιχειρησιακή εμβέλεια.

Φωτο: lockheed martin

Η αξία του προγράμματος για την προμήθεια, την αρχική υποστήριξη και την εκπαίδευση ανέρχεται σε 1.149.200.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων 4% υπέρ των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, με διάρκεια αποπληρωμής σε περίοδο επτά ετών.

Τα Βlack Ηawk υπηρετούν στον στρατό των ΗΠΑ και στις ένοπλες δυνάμεις 34 ακόμη χωρών ως ένα σκληρό και αξιόπιστο ελικόπτερο. Περισσότερα από 4.000 όλων των τύπων βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ να διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους 2.135 ελικόπτερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό