19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών στο Βίλνιους της Λιθουανίας σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.

Φωτο: Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (στις 12:15 ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Η δήλωση Μητσοτάκη από το Βίλνιους

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός από το Βίλνιους είχε κάνει την παρακάτω δήλωση: «Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έγινε επίσημο μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών πέρυσι. Είναι η πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε αυτή τη σημαντική συνάντηση, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών αναταραχών στην Ευρώπη.

»Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών, ανοίγοντας τη νότια οδό συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά στη σιδηροδρομική και οδική συνδεσιμότητα είτε αφορά στην ενέργεια, καθώς μπορούμε να γίνουμε το φυσικό σημείο εισόδου για την ενέργεια -είτε πρόκειται για φυσικό αέριο είτε για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές- από το νότο στον βορρά.

»Και, αν σκεφτεί κανείς με όρους πραγματικής γεωγραφίας, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών θα δικαιολογούσε ακόμα και τη μετονομασία της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών σε Πρωτοβουλία Τεσσάρων Θαλασσών, καθώς ανοίγει τον νότιο διάδρομο προς το Αιγαίο Πέλαγος. Προσβλέπω ιδιαίτερα, λοιπόν, στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα έχουμε στη σημερινή συνάντηση. Σας ευχαριστώ».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό