19.3 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Η Ελλάδα εξασφάλισε τουλάχιστον τη συμμετοχή στο Προολυμπιακό

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πρώτη φάση του MundoBasket 2023 ολοκληρώθηκε με τις 16 ομάδες να είναι πλέον γνωστές. Προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού η Αυστραλία, σίγουρη θέση στα προολυμπιακά τουρνουά για την Ελλάδα και άλλες 14 ομάδες. Τι ισχύει.

Η πρώτη φάση του MundoBasket 2023 ολοκληρώθηκε και – κάπως έτσι – έγιναν γνωστές και επίσημα 15 ομάδες που εξασφάλισαν την παρουσία τους τουλάχιστον στα 4 Προολυμπιακά τουρνουά, αλλά και μία ομάδα που προκρίθηκε ήδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 του Παρισιού.

Ο λόγος για την Αυστραλία, η οποία χάρη στην πρόκρισή της στην φάση των 16 και τη νίκη της Ελλάδας επί της Νέας Ζηλανδίας εξασφάλισε την παρουσία της στο Παρίσι, ούσα η δεύτερη ομάδα που τα κατάφερε μετά την διοργανώτρια Γαλλία. Ο λόγος είναι ότι – βάσει συστήματος διεξαγωγής – η ομάδα από την ήπειρο της Ωκεανίας που θα τερμάτιζε πιο ψηλά στο MundoBasket 2023 θα εξασφάλιζε την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό που μας ενδιαφέρει βέβαια δεν είναι η Αυστραλία, αλλά το γεγονός πως η Ελλάδα ξέρει πως -στη χειρότερη- θα είναι σε ένα από τα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά που θα διεξαχθούν το επόμενο καλοκαίρι. Στη χειρότερη περίπτωση. Γιατί υπάρχει και το καλό σενάριο. Ποιο είναι αυτό; Να είναι η Ελλάδα μία από τις δύο καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες της διοργάνωσης, που θα πάρουν απευθείας το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες 15 ομάδες που προκρίθηκαν στην φάση των 16 του MundoBasket και εξασφάλισαν την παρουσία τους -στη χειρότερη- στα 4 Προολυμπιακά τουρνουά είναι οι εξής: Ελλάδα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ιταλία, Σερβία, Πουέρτο Ρίκο, ΗΠΑ, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Γερμανία, Σλοβενία, Γεωργία, Ισπανία, Βραζιλία, Καναδάς, Λετονία.

Υπενθυμίζεται ότι στα προολυμπιακά τουρνουά έχουν ήδη προκριθεί μέσω των προ-προολυμπικών τουρνουά η Κροατία, η Πολωνία, οι Μπαχάμες, το Καμερούν και το Μπαχρέιν.

Τι ισχύει για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Βάσει του συστήματος διεξαγωγής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάρουν μέρος συνολικά 12 ομάδες. Οι δύο εξ αυτών είναι ήδη γνωστές: Η διοργανώτρια Γαλλία και η Αυστραλία ως εκπρόσωπος της Ωκεανίας.

Απευθείας πρόκριση στο Παρίσι θα πάρουν ακόμα έξι χώρες μέσω του MundoBasket:Δύο από την ήπειρο της Ευρώπης.Δύο από την ήπειρο της Αμερικής.Μία από την ήπειρο της Αφρικής.Μία από την ήπειρο της Ασίας.

Σημείωση: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα προκριθούν από κάθε ήπειρο η ομάδα/οι ομάδες που θα τερματίσουν πιο ψηλά στο MundoBasket. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν για παράδειγμα κατακτήσουν τις πρώτες τρεις θέσεις του MundoBasket ομάδες από την Ευρώπη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα προκριθούν μόνο οι ομάδες του τελικού. Η τρίτη ομάδα θα πρέπει να περάσει την δοκιμασία του προολυμπιακού τουρνουά.

Από την άλλη πλευρά, η Αφρικανική και η Ασιατική ομάδα που θα τερματίσουν πιο ψηλά στους αγώνες κατάταξης 17-32 θα πάρουν επίσης από ένα εισιτήριο.

Με λίγα λόγια: Όταν ολοκληρωθεί το MundoBasket θα είναι γνωστές οι 8 από τις 12 ομάδες του τουρνουά. Οι άλλες τέσσερις ομάδες θα προκύψουν από 4 προολυμπιακά τουρνουά.

Τι ισχύει για τα προολυμπιακά τουρνουά

Τα 4 προολυμπιακά τουρνουά θα διεξαχθούν σε 4 διαφορετικές χώρες και από εκεί θα προκύψουν τα 4 τελευταία εισιτήρια. Σε κάθε προολυμπιακό τουρνουά θα πάρουν μέρος συνολικά 6 ομάδες (συνολικά 24). Αυτές θα είναι οι εξής:

16 ομάδες από την κατάταξη του MundoBasket (όχι οι 16 καλύτερες, αλλά αυτές που απέμειναν μετά την πρόκριση των 7 ομάδων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για αυτό είναι σημαντικοί οι αγώνες κατάταξης 17-32).
5 ομάδες που εξασφάλισαν την πρόκρισή τους από τα προπροολυμπιακά τουρνουά (Κροατία, Πολωνία, Καμερούν, Μπαχάμες, Μπαχρέιν)
3 που θα προκύψουν είτε μέσω wild card είτε μέσω της θέσης τους στην παγκόσμια κατάταξη.

Το SPORT24 στο Mundobasket 2023

Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό