18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η εκτόνωση της Ουκρανικής κρίσης φέρνει άνοδο στα χρηματιστήρια μετοχών

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

“Λήξη συναγερμού”, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, σήμαναν για τα χρηματιστήρια η απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τις επίμαχες και διεκδικήσιμες περιοχές. Τα σημάδια εκτόνωσης της κρίσης συνοδεύτηκαν από σημαντική υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου και, βέβαια, από μεγάλη άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών.Άνοδος σε μετοχές, πτώση τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου

Ο αμερικανικός Dow Jones αυξάνεται κατά 400 μονάδες και κινείται προς τις 35.000 μονάδες και ακόμη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές στο σύνολό τους ενώ οι δύο ρώσικοι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν άνοδο 3%. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και στις επικίνδυνες καταστάσεις με τις πολεμικές ρητορικές, οι ρώσικοι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνταν ανοδικά, δείγμα ότι η κρίση θα εκτονώνονταν.

Επιστροφή πάνω από τις 960 μονάδες για το Γεν. Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αξιών

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, απ’ την αρχή της συνεδρίασης ο Γεν. Δείκτης έδειξε ανοδικές τάσεις και αμέσως προσέγγισε τις 960 μονάδες ενώ μέσα στη συνεδρίαση κινήθηκε και υψηλότερα κάνοντας σαφές ότι είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει πάνω από τις  970 μονάδες.Τελικά, το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό δείκτη στις 961,85 μονάδες με άνοδο 1,17%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 98 έκλεισαν ανοδικά και οι 22 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 1,33% και ο δείκτης Mid Cap κατά 1,10%.  Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,26%), των Τραπεζών (1,95%), των Tαξιδιών-Αναψυχής (1,88%), των Βιομηχανικών (1,32%), των Πρώτων Υλών (1,31%)  και την μεγαλύτερη υποχώρηση ο κλάδος της Υγεία (-1,10%)Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών κατά την σημερινή συνεδρίαση ήταν οι ΓΕΚ Τέρνα με αρκετά και μεγάλα πακέτα συναλλαγών, η Πειραιώς, η ΕΤΕ, η Alpha Bank ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η Eurobank.  

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν εάν το ελληνικό χρηματιστήριο έχει την δυναμική να κινηθεί σε νέα υψηλά και ενδεχομένως να φτάσει μέχρι το τέλος του μήνα στις 1.000 μονάδες. Ο Φεβρουάριος μέχρι στιγμής παραμένει ένας ακόμη θετικός μήνας και, κυρίως, με πολύ μεγάλες συναλλαγές. Μία ακόμη θετική ένδειξη ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αρχίζει να γίνεται άκρως δελεαστικό και για μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και για venture capitalists και για ιδιώτες επενδυτές που είχαν φύγει από το 2015 και μετά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό