16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Εθνική Αγγλίας, ο woke σταυρός και οι αντιδράσεις του κόσμου

Ειδήσεις Ελλάδα

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η νέα εμφάνιση της Εθνικής Αγγλίας, απ’ τη Νike, μετά τον woke (επαγρύπνηση εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων) σταυρό που έχει τοποθετηθεί πίσω απ’ τον γιακά. Ακόμα και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την απογοήτευση του για το νέο σχέδιο της φανέλας των «τριών λιονταριών».

Το νέο σχέδιο δημιουργήθηκε ώστε να θυμίζει τον τίτλο του Mundial, το 1966. Η Nike τοποθέτησε πίσω τον σταυρό, αλλά δεν έβαλε τα χρώματα της Αγγλίας . Συγκεκριμένα τον έβαψε με κόκκινο, μωβ, μπλε, χρώματα που παραπέμπουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και ανέφερε χαρακτηριστικά πως θέλει να «ενώσει και να εμπνεύσει», προσθέτοντας ότι η σχεδίαση «διαταράσσει την ιστορία με μια μοντέρνα αντίληψη του κλασικού».

Reuters
Οι αντιδράσεις και η απάντηση της Ομοσπονδίας

Στο Νησί πολύς κόσμος ήταν αυτός που αντέδρασε έντονα και ζήτησε την αλλαγή των χρωμάτων. Ο πρώην τερματοφύλακας, Πίτερ Σίλτον ανέφερε στο BBC: «Αυτό είναι λάθος σε κάθε επίπεδο. Είμαι εντελώς αντίθετος. Συμπεριλαμβανομένης της τιμής που θα χρεώσει η Nike. Δεν συμφωνώ με αυτό. Είναι woke. Αν πρόκειται να βάλεις τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου σε μια στολή, κάτι που προφανώς έκανε η Nike, τότε βάλ’ τον με τα παραδοσιακά χρώματα. Όπως τα τρία λιοντάρια, είναι παραδοσιακά». 

Reuters

Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ρίσι Σούνακ εξέφρασε κι αυτός τα παράπονά του: «Όταν πρόκειται για τις εθνικές μας σημαίες, δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε μαζί τους γιατί είναι πηγή υπερηφάνειας, ταυτότητας, ποιοι είμαστε και είναι τέλειες όπως είναι. Προφανώς και προτιμώ το πρωτότυπο».

Όμως, η ομοσπονδία δεν φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να προέβη στην παραμικρή αλλαγή: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τον κόκκινο και άσπρο σταυρό του Αγίου Γεωργίου – τη σημαία της Αγγλίας. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για τους οπαδούς μας, και πώς ενώνει και εμπνέει, και θα εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στο Γουέμπλεϊ αύριο – όπως πάντα – όταν η Αγγλία παίζει με τη Βραζιλία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό