16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η ΕΕ ψήφισε ομόφωνα το AI Act για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τελικά τον πρώτο ολοκληρωμένο κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο, το περίφημο AI Act.

Οι εκπρόσωποι και των 27 χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για την πράξη-ορόσημο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Το τελικό κείμενο για τους εναρμονισμένους κανόνες συμφωνήθηκε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είχαν εκφράσει καθυστερημένα επιφυλάξεις για τα σχέδια. Η τριάδα είχε ζητήσει περιορισμένη ρύθμιση των μοντέλων θεμελίωσης, μιας τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης γενικού σκοπού που υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Τα μοντέλα θεμελίωσης GPT, για παράδειγμα, στηρίζουν το ChatGPT του OpenAI.

Διαβάστε επίσης

Η Γαλλία ήταν η τελευταία που είχε κρατήσει στάση αναμονής στη συμφωνία, αλλά τελικά απέσυρε τις αντιρρήσεις της πρόσφατα, αφού εξασφάλισε πρόσθετους όρους. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την τελική συμφωνία. Οι νομοθέτες ελπίζουν ότι το σύμφωνο θα δώσει στο μπλοκ ένα πλεονέκτημα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών του.

Οι ΗΠΑ έχουν αργήσει να ρυθμίσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, προτιμώντας να αφήσουν τον τεχνολογικό τομέα να προωθήσει τις εξελίξεις. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, έθεσε σε ισχύ νέους κανόνες για τη παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν έχει ακόμη εγκρίνει έναν ολοκληρωμένο νόμο για την τεχνολογία. Ως εκ τούτου, το σφαιρικό νομοσχέδιο της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το πρώτο του είδους του που υιοθετείται και πλέον το μπλοκ θα περάσει στο στάδιο της εφαρμογής, όπου θα συνεχιστεί η άσκηση πίεσης.

Ορισμένοι επικριτές εξακολουθούν να ανησυχούν για πιθανές αλλαγές στο νόμο, ενώ άλλοι φοβούνται ότι οι ισχύοντες κανόνες θα εμποδίσουν την καινοτομία.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση σε αυτή τη διαδικασία για να αποτρέψουμε την αποδυνάμωση της αρχικής πρόθεσης του νόμου της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη», δήλωσε η Bruna de Castro e Silva, ειδικός στη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Saidot. «Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς των εταιρειών είναι σε θέση να κατανοήσουν τον λόγο για τις πολιτικές της ΕΕ και τι μπορούν να κάνουν για να τις ακολουθήσουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι διαφανείς κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες συνυφαίνουν τη διακυβέρνηση με την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και την κλιμάκωση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, υιοθετώντας το είδος της διεπιστημονικής και διατομεακής προσέγγισης που απαιτείται για να υπάρξει πραγματική αλλαγή».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό